Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Tyresö, Strandaren:

Mobilen kan krympa din hjärna

2018-10-27 / Annie Ivarsson

1,1 miljoner i Sverige lever i digital utanförskap vilket betyder att det är folk som antingen inte har eller inte använder internet i sitt dagliga liv. Dom flesta år 2018 som lever i ett digitalt utanförskap har lägre utbildning, bor på landsbygden, lägre inkomst eller är kvinnor. Detta visar en studie från svenskarna och internet 2018.

Elof är 71 år och är alltså född år 1947 och då bodde han alltså i en liten stuga i Finland (Ekenäs). Han bor i en lägenhet vid Tyresö centrum nu och lever i ett digitalt utanförskap.
När Elof var tretton år 1960 så satt inte han på fritiden och spela på sin ipad eller telefon, men vad gjorde man då? Elof svarar på frågan När jag var tretton år så brukade jag bara göra fanstyg. Mamma som sitter i bakgrunden säger Men pappa du gick väl i skolan Elof svarar
Ja, men inte mycket. Han väntar lite och svarar sedan Jo just, jag körde lastbil typ hela tiden.
Haha ah varför inte.

Jag frågade även om han har några sociala medier och hur han kommunicerar med vänner när dom inte är där han är. Han svarade att han bara tycker det är skit med sociala medier och att han inte kommunicerar med folk om dom inte ringer honom.

Jag frågade också honom om han använde sig av internet och hur han får reda på nyheter i samhället. Han svarade att jag använder nog internet en gång i månaden när jag betalar räkningar på datorn. Men nyheter lyssnar jag inte på. Radion i bilen går ju alltid på och då blir man ju tvingad att lyssna på nyheterna men typ aldrig annars.

Nu för tiden så tar internetet över allt större del av våra liv. Apparna har olika ljud, färg, utseende för att få oss att gå in på just den. En forskning har visat att våran hjärna krymper ju mer vi använder vår mobil detta på grund av stress. Bara 3% av befolkningen saknar mobil och var tredje 2 åring använder internet. Detta visar en forskning SVT nyheter kommit ut med. Internet kan påverka oss både psykiskt och fysiskt. Många har ljud på när dom sover för att kunna vaknade till notiserna som kommer på natten och kunna svara på dom för annars känns det som att dom missar något. Jag har alltid min telefon på ljudlöst för att inte kunna bli störd på kvällarna. Jag känner själv inte att jag missar något om jag inte går in på den där instagram notisen direkt.

Att vi använder internet ger oss i samhället både negativa och positiva reaktioner. Om vi har internet kan vi till exempel råka söka på någon sida och där kommer det upp en annons där det står “fyll i ditt bankkod och personnummer så vinner du en sprillans ny iphone” Det är många som fyller i sådana formulär men sedan när dom fyllt i så får dom inte den där iphonen men dom som lagt ut annonsen har personens personnummer och bankkod. Sedan kan personerna som lagt ut annonsen köpa och handla för kontot och utge sig att vara den personen. Jag själv går aldrig in på såna flikar eftersom sånt som denna person har vart med om kan hända vem som helst.

Om jag kanske har ett syskon som bor i Thailand så kan jag kommunicera med det syskonet och få reda på hur den mår och hur den lever genom internet. I Sverige kommunicerar folk med e-post (97 %), följt av chatt (84 %), ringa röstsamtal över internet (69 %) och videosamtal (67 %). Det dagliga användandet av e-post bland de yngsta är lågt (21 %). Det är vanligare att man använder chatt än e-post upp till 25 års ålder. Facebook, Messenger (64 %), WhatsApp (32 %) ökar, medan Skype minskar (48 %). Vi är mycket socialare på internet för att vi kan lägga ut bilder på vad vi gör vi kan också prata och skriva med alla olika sorters människor runt hela världen.

Förr i tiden så användes inte mobiler utan då använde man radio eller tidning för att få reda på nyheter man skickade också brev för att kunna nå folk som bodde en bit bort. Nuförtiden så använder vi ju sociala medier eller internet för att skicka saker brev är inte så vanligt inte heller tidningar och radio.

Jag själv kör inte lastbil på fritiden men jag använder sociala medier och är väldigt aktiv på sociala medier. Min morfar är inte heller så aktiv på internet och han ringer inte heller någon om någon inte ringer honom. Undrar om han tycker det är läskigt eller svårt eller om allt har hänt så snabbt och att gamla tiden bara försvann. Att det är därför han inte vill/kan lära sig internet.

Jag själv kan det mesta på internet och lär mig väldigt snabbt. Jag tycker också utvecklingen har gått lite för snabbt men jag känner inte att jag hänger efter. Men min morfar kanske bara är för gammal och envis. Jag menar förr i tiden var alla läxor ALLTING var typ på papper men nuförtiden är typ ALLTING på datorn eller skärmen. Jag tycker det är häftigt hur man kan utveckla saker så snabbt men förstår också gamlingarna som inte hänger med eftersom att allt kanske går lite för snabbt. Jag menar 1947 fick ju föräldrarna släpa in sina barn för dom ville leka ute medan nu så får föräldrarna släpa ut sina barn för att dom vill spela inne.

Läs artikeln på Strandaren    |    Till skoltidningen Strandaren