Skolmattävlingen White Guide Junior avgjord
2020-09-23 / Strandarens reportrar
Tisdagen den 15 september 2020 presenterades vinnarna i skolmattävlingen White Guide Junior och Strandskolan var nominerad till hela tre kategorier. Strandskolan var nominerade till årets skolkök, årets kock och årets hållbara offentliga restaurang. Vi på Strandarens redaktion bestämde oss för att ställa några frågor till personalen i skolköket.
Hur får ni er mat att vara extra hållbar?
För att få maten att vara extra hållbar så tänker vi på att bara använda Svenska grönsaker och närproducerat, men också använda oss mer av bönor och baljväxter i vår matlagning. Vi väljer också att laga med mindre kött.
Vad är viktigast när ni serverar maten?
Vi tänker mest på att den ser god ut så att barnen vågar smaka maten och förhoppningsvis gillar den. Vi försöker göra satt alla barn kommer gilla maten men det finns alltid någon som inte är nöjd. Vi tycker också om att ha temaveckor för att det är roligt. Vi försöker alltid att sprida matglädje.
Vad är ert stora mål med er mat?
Det vi vill med vår matlagning är att eleverna i skolan ska gilla maten ända målet är att barnen ska gilla maten och få i sig så att alla klarar skolan.
Hur känns det att få chansen att vara med i tävlingen?
Det är väldigt stort eftersom det är så många kök som är så duktiga och har mycket pengar att införskaffa sig saker för som inte vi på strandskolan har. Dock så sticker vi ut med våra temaveckor som vi vet att många både elever och lärare uppskattar.
Hur känns det att vara nominerade, var det något ni förväntade er och var det något mål?
Vi hoppas på minst en nominering varje år men det blir alltid en överraskning eftersom att det är så många bra skolor som blir nominerade. Målet är ju inte att vi ska bli nominerade utan målet är att sprida matglädje och att eleverna ska gilla maten. Vi vet inte när domarna kommer hit utan dom låtsas vara vikarier så det gäller att maten är bra varje dag.
Vad är hemligheten bakom maten som ni lagar för hundratals elever?
Det är ju väldigt viktigt med kunskap men det största är nog att man älskar att laga maten. Vi försöker alltid laga mat som ser bra ut och som eleverna kommer gilla. Men den största hemligheten är kärlek och kunskap.
Vi på Strandskolan vann tyvärr inte i någon tävlingskategori men vi är ändå jätteglada över att vi ens blev nominerade för det är inte vi som anmäler oss utan det är de i juryn som väljer ut oss.
Vinnarna i dom olika kategorierna
Årets skolrestaurang: Tångvallaskolan, Vellinge
Årets förskolekök: Hamiltons förskola, Helsingborg
Årets seniormåltid: Tubberödshus äldreboende, Tjörn
Årets förskolekök: Andrea Åkesson och Nina Jensen, Förskolan Sagostugan, Köping
Årets skolkock: Stefan Ek, Tångvallaskolan, Vellinge
Årets seniorkock: Annika Ingelson Cales, Johannesbergsgatan 2, Sala
Årets gastronomiska rektor: Sophie Lagergren, Förskolan Gunghästen, Västerås
Årets boendechef, Lena Johansson, Bondgården, Tibro
Årets klimat kök, Tullängens Gymnasiet, Örebro
Årets pep-skola, Aggarpsskolan, Svedala
Årets hållbara offentliga restaurang, Vallens miljöskola, Sundsvall
Årets måltidschef, Nathalie Torstensson, Lidköping
Årets hållbara skolmatskommun, Gnosjö
Årets skolmat rätt, Vallens miljöskola, Sundsvall (Ärtiga potatisbullar med krispigt fejcon)