Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Västerås, Grytlappen:

Pokemon TCG

2018-04-12 / Anton & Martin

För att börja med måste man vara mellan 2 till 5 personer som spelar. Man behöver ett lagligt deck med 60 Pokémonkort och ett mynt. Med lagligt menar man att alla kort måste vara gjorda av The Pokémon Company. Börja med att skaffa en spelplan, det kan vara en platt yta på ungefär 1 kvadrat meter. Båda spelarna blandar sitt deck ordentligt och ställer det vid sidan av spelplanen, tar 6 kort och lägger de vid andra sidan av planen och tar 7 kort i handen.

Man singlar slant om vem som ska börja. Den som vinner slant singligen bestämmer vem som börjar. Båda spelarna lägger ut en basic Pokémon med ansiktet (framsida) ner som sin aktiva Pokémon*. Om man har en annan basic Pokémon kan man lägga ner den på sin bänk. Man kan ha upp till 5 Pokémons på bänken.

Det står Basic uppe på kortets vänstra sida bredvid namnet (framsida). 

*Om du eller din motståndare inte har någon Basic Pokémon att lägga ner på bänken, 

blandar den spelaren tillbacks korten och drar sju nya medan andra spelaren får dra ett extra kort.

På början på varje tur drar man ett kort. Om du glömmer dra ett kort på en tur får du inte dra ett extra kort (två kort) på din nästa tur. Spelaren bestämmer vad han vill göra tex. lägga en energi, lägga ner Pokémon eller lägga ut ett tränar kort. Spelarn som börjar får inte anfalla på spelets första tur. 

 

Det finns tre olika typer av Pokémon kort: Pokémon, tränare och energier. Här förklarar vi lite om de olika typerna.

 

Pokémon: 

De är korten med monster (Pokémon) på. Det är de korten som du lägger ner på bänken och som din aktiva Pokémon. Pokémons kan ha en så kallad ”ability” och den ger din Pokémon en extra färdighet tex att den skadar mer mot speciella typer eller att andra typer skadar mindre mot den.

 

Tränar kort:

Det finns tre olika tränar kort item, supporter och stadium. Items är föremål som du kan ge dina Pokémons. De gör tex att din Pokémons attacker skadar mer, att den får mer hälsa eller andra effekter. Du får lägga ut så många items du vill men en Pokémon får bara hålla i ett item åt gången. Supporters gör tex att du får dra mer kort, att dina Pokémons får tillbaks hälsa eller att du får leta i ditt deck efter en Pokémon. Du får bara lägga ut ett supporter kort varje tur. Stadium kort lägger du på sidan av planen bredvid din och din motståndares aktiva Pokémon. Stadiums har olika ”abilitys” som kan göra nästan samma saker som supporters och Pokémon abilitys bara att stadium korten stannar på plan tills ett annat stadium kort läggs ut på plan.

 

Energier: energier är det Pokémons behöver för att använda sina olika attacker. Beroende på hur bra attackerna är så kostar de olika mycket energier. Du kan bara lägga en energi varje tur förutom ifall något kort säger något annat. Det finns även special energier som är bättre än de vanliga men vissa kan komma med nackdelar.

 

Material:

Kortlek, 1 mynt per spelare, skaderäknare, en spelplan som kommer med ifall du köper ett färdigt deck (rekommenderas för nybörjare) 

Vad kostar det: 

Kortlekarna kan man hitta för 89kr minst

Variation: den största variation får du ifall du spelar med olika kortlekar. Men det är okej variation annars också.

Detta är allt man behöver veta för att börja spela.

 

Vad handlar spelet om: 

Pokémon spelen till DS/3DS/2DS handlar om att du är en 10 åring som ska ut på din första resa som en Pokémon tränare. Du ska fånga varenda Pokémon och registrera dom i din Pokédex (Pokémon encyklopedi/wiki). I kort spelen finns det ingen handling, bara att vinna genom att ta alla sina priskort.

 

Vad är Pokémon: 

Pokémon är ett spel som gjordes av japanen Satoshi Tajiri år 1996. Spelen gjordes först till Nintendos Game Boy men med tiden gjordes dem också till nyare format. Spelet hette från början capsule monsters men ändrades till pocket monster men när spelet skulle lanseras i USA fanns det redan en produkt registrerad under ett liknande namn så de bytte namnet till Pokémon. Efter spelets succé i USA blev spelet också serie, samlarkort och efter det kom det även samlarfigurer/leksaker.

 

Hur är det att spela: 

Rätt så simpelt, när du köper ett deck så får du med allt du behöver för att spela och du kan uppgradera decket med andra kort som du kan få från booster packs

 

Är det ett bra spel: 

Pokémon Tcg är ett väldigt bra spel. Du får en ny variation av spelet varje gång du spelar eftersom du får alltid nya kort i pris högen och handen. Vi ger Pokémon Tcg 9/10.

Läs artikeln på Grytlappen    |    Till skoltidningen Grytlappen