Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Enköping, WGYnytt:

20 år sedan mordet

2023-06-08 / Matilda Sjöberg

Anna Lindh, Sandbroskolan, 1975

Den 11 september i år har det gått exakt 20 år sedan beskedet om Anna Lindhs död kom. Sveriges dåvarande utrikesminister som med hög sannolikhet hade blivit landets första kvinnliga statsminister. Nyligen har det släppts ännu en bok om Anna Lindh. Inte tänker man på att en sådan framgångsrik människa skulle komma från Enköping eller allra minst att den har gått på WGY? Eller gör man? 

Många minns nog knivdådet på NK 2003 som ledde till Anna Lindhs död. Att en sådan berömd person ska ha rötter i Enköping och på WGY är kanske inte det första man tänker. Eller? För att ta reda på om det är känt på Westerkundska gymnasiet att en före detta statsministerkandidat gått på skolan har jag gjort en undersökning där elever blev frågade om de kände till Anna Lindh.  

Utav 14 personer svarade 1 att de vet vem Anna Lindh är och samma person var också den enda som visste att hon gått på WGY. Kännedomen om Lindh och hennes spår är alltså inte stor på skolan. När jag sedan berättar vem hon är och att hon gått på skolan blir de flesta chockade. Bland annat Loke Åsing som är elev på WGY.  

- Ofta en sån känd person har gått här.  

”En människa kan mördas men inte idéer” heter boken som släpptes i februari 2022. En biografi om Anna Lindh skriven av en av hennes närmaste vänner Eva Franchell som också var Lindhs pressekreterare. Boken målar upp en mycket engagerad och målmedveten politiker. Hennes engagemang visades även i skolan där hon var flitig och hade toppbetyg. På gymnasiet valde hon den naturvetenskapliga linjen och gick tre år på WGY som då hette Sandbroskolan. I boken står det bland annat att ”trots att hon är en genuin språkmänniska väljer hon matte, säkert för att hon vill utmana sig själv och dessutom kan hon söka till i princip alla utbildningar när hon väl är klar.” Hon var en modig person och var inte rädd för att stå på sig.  

Hur Lindhs skolgång på WGY var ville jag  ta reda på lite mer specifikt genom att kontakta gamla klasskamrater till henne som jag fick namn på genom ett av hennes klassfoton från hennes tid på gymnasiet men det blev utan några resultat. Däremot har jag kunnat begära ut hennes avgångsbetyg från året hon gick ut gymnasiet, 1976. Efter en sammanställning gick hon ut med ett snitt på 4 i betyg, där det största antalet var 5or. Utifrån dessa siffror hade Lindh höga resultat i skolan och var nog då som boken beskrev, en väldigt ambitiös och engagerad person.  

Läs artikeln på WGYnytt    |    Till skoltidningen WGYnytt