Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Enköping, WGYnytt:

"Annorlunda skolsystem men ganska snygga killar"

2022-10-28 / Fanny Bayard, Paula Johansson

10 finska tjejer är på besök på Westerlundska gymnasiet. De besöker olika lektioner och klasser under vecka 43. Julia, Emmi, Helmi och deras lärare Aila ställde upp på en intervju och svarade på frågor om hur de upplever Sverige.

Finskorna inledde med att berätta lite om sig själva. Tjejerna är 16 och 17år gamla, en av dem spenderar sin fritid med orientering och de två andra går i friddrott. Bilden de fått av den svenska skolan är den samma för alla tre, att den är cool och häftig. I den finska skolan ser gymnasiesystemet lite annorlunda ut. Aila berättar hur eleverna behöver göra ett stort slutprov för att få ta studenten, om man inte klarar provet måste man vänta ett halvår för att få en ny chans. Skillnaden är även att i Sverige har vi gymnasieskolor där det finns både högskoleförberedande och yrkesförberedande program på samma skola. I Finland är skolorna helt uppdelade vilket kan skapa en syn på eleverna beroende på vilken skola de väljer.

Eleverna kommer bo hos svenskar som går samhällsprogrammet med internationell inriktning. Emmi och Helmi bor hos Sara Garar och Julia bor hos Emma Frykholm.

Hur känns det att bo hos en svensk elev?

-          Det känns coolt då kulturen är annorlunda jämfört med där vi bor. Man märker lite skillnad på maten och även omgivningen, både runt huset och skolan.

 Vad är din bild av skolan?

-          Jag tycker att skolan är imponerande på grund av Sveriges skolsystem. Eleverna verkar trivas och de ser ut att bli väl omhändertagna. Man verkar ha mycket möjligheter i den svenska skolan till skillnad från de finska, annars är skolan i sig ganska lik, säger deras lärare Aila.

Under veckan har eleverna haft en stadsvandring, besökt lektioner, haft tacokväll, bowlat, lekt kurragömma i skolan, haft en guidad visning i Uppsala domkyrka och besökt universitetet i Uppsala. Idag fredag har de svenska eleverna på det internationella programmet tagit farväl av finskorna, då de åkte tillbaka till Finland efter ett besök i Stockholm.

Vecka 10 är det de svenska elevernas tur att åka till Jyväskylä i Finland.

Läs artikeln på WGYnytt    |    Till skoltidningen WGYnytt