Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Enköping, WGYnytt:

Borde vi införa gratis kollektivtrafik?

2023-09-14 / Gustav Ahlqvist

Idag är det många som åker kollektivtrafik vilket inte är superdyrt men kostar ändå en liten slant, då är det många som ställer sig frågan om inte det borde vara gratis, är det verkligen värt det att det ska bli gratis, för det tycker inte jag.

Något som är negativt med att om det vore gratis är att det skulle kosta en del att genomföra såklart. Bara Stockholms kollektivtrafik får in ganska mycket pengar på biljettförsäljning. Om Kollektivtrafik ska bli gratis så innebär det att skatterna måste höjas för att kunna finansiera det hela. Många tänker att det borde bli mer miljövänligt då fler åker kollektivtrafik istället för bil, men gratis kollektivtrafik skulle locka de som cyklar och går till sina destinationer vilket inte vore bra för miljön.

Frågan alla måste ställa sig är om det är värt det, vi har redan hög skatt i Sverige och ännu fler skattehöjningar gör inte befolkningen gladare. Det kan även leda till minskade resurser för exempelvis vård och omsorg.

Det kan även leda till övernyttjande av kollektivtrafiken vilket leder i sin tur till trängsel och kan leda till att tåg och bussar blir en plats att ”hänga” på. Det kan bli en vistelseplats för unga och hemlösa vilket kan skapa otrygghet för andra resande.

Så därför tycker jag att vi kan fortsätta betala för att åka kollektivt.

Läs artikeln på WGYnytt    |    Till skoltidningen WGYnytt