Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Enköping, WGYnytt:

Dags för skolval

2024-04-25 / Gustav Ahlquist

Idag den 25 april har Westerlundska gymnasiet EU-val på skolan där alla elever på samhällsprogrammet från en chans att göra sin röst hörd och att lära sig mer om hur det fungerar att rösta. Att ha ett EU-val på skolan är nyttigt för ungdomarna och att ge oss en bild om hur skolan röstar.

Det är de som går i 3an på samhällskunskapsprogrammet och går kursen ledarskap och organisation som styr upp skolvalet. Alma Lindholm är vald till ordförande av EU-skolvalet och berättar om varför man ska rösta i EU-valet.

- Det är viktigt att rösta även fast det ”bara” är ett skolval därför att ungdomar lär sig om hur man röstar och politikerna får en uppsyn om hur framtidens röstare tänker.

Då många av dem som röstar inte är 18 än så är frågan om det är många som röstar över huvud taget. I det riktiga EU-valet är valdeltagandet ofta väldigt lågt, endast 55% av alla röstberättigande.

- I vårt skolval har vi ändå haft ett ganska stort valdeltagande och vi hoppas att genom detta kunna öka valdeltagande till det riktiga EU-valet.

Det är färre som röstar i EU-valet än i riksdagsvalet om vilket parti som ska bestämma. Hur kommer det sig egentligen då båda valen påverkar vårt liv. Men varför är det endast 55%?

- Jag tror det beror på därför att riksdagsvalet ligger mycket närmare oss än EU-valet, däremot tycker jag verkligen att folk måste öppna upp ögonen för EU-valet.

Skolan är platsen för framtida röster och är ett väldigt bra sätt att nå ut till ungdomar och därför är det väldigt bra att ha ett skolval inför EU-valet då många ska rösta för första gången.

Att fråga vad folk röstar är lite av en norm att inte göra då det upp till en själv vad man röstar på. Därför frågar vi i stället, vet du vad du ska rösta på?

- Ja jag är ganska säker på vad jag ska rösta på i EU-valet.

Läs artikeln på WGYnytt    |    Till skoltidningen WGYnytt