Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Enköping, WGYnytt:

”Det jag inte fick vill jag ge till andra” 

2024-02-08 / Shona Cooper

 - Om man vill engagera sig politiskt så ska man göra det. Sök upp ungdomspartier, ta chansen och testa, säger Matz.
Inramade på bokhyllan är två av Matz socialdemokratiska förebilder; Olof Palme och Anna Lindh. 

Varje vecka under nästan ett år skrev han insändare om framförallt skolfrågor till lokaltidningen.  
- Innan jag blev medlem i partiet kallade jag mig själv köksbordspolitiker, säger Matz Keijser, som numera är ordförande för Socialdemokraterna i Enköping.  

 Innanför dörren på Kyrkogatan 15, där partiet har sitt kontor, står fika och koppar uppdukade. Matz är född i staden och uppväxt på Pepparrotsgatan och beskriver sig själv som en ”äkta pepparrot”. Tidigt förstod Matz att hans föräldrar var socialdemokrater – trots att de aldrig pratade om politik hemma. Fast nu på senare år har han insett att socialdemokratin går längre tillbaka i blodet än vad han trodde. Generationerna innan honom var trogna socialdemokrater. Hans farfars mor var med och startade den första kvinnoföreningen i Grillby, bara några år efter att kvinnor fick rösträtt.  

Matz väntade länge med att engagera sig politiskt. Efter hans många insändare till lokaltidningen frågade dåvarande ordförande för Socialdemokraterna i Enköping om han ville gå med i partiet.  

- Det var ett självklart ja! 

Han var inte bara socialdemokrat i åsikten utan det kom med modersmjölken.  

Efter sin gymnasietid på Sandbroskolan, nuvarande Westerlundska, började han direkt som elevassistent och har fortsatt inom skolvärlden tills för bara några år sedan. Just nu arbetar han som politiker på heltid och är tjänstledig från sitt jobb på Lillkyrkaskolan.  

Själv hade Matz svårt i skolan, speciellt med läsningen.  

- Det var sent i efterhand jag insåg att det var på grund av min dyslexi.  

Matz upplevde att han inte fick den hjälp från skolan som han tycker att alla förtjänar, vilket gav upphov till det rättvisetänk som präglar honom än idag.  

- Kan jag bidra på något sätt, för någon, då känner jag att jag kan göra nytta. 

Under sina år i politiken har Matz främst suttit inom Miljö- och byggnadsnämnden där han varit både vice ordförande och ordförande. Han deltog bland annat i beslutandet om att riva stadshotellet och var dessutom med när de godkände bygglov för nya gymnasiet.  

Skolan är viktig för Matz, men nära hjärtat ligger också hans musik- och kulturintresse. Mellan åren 79’ och 83’ spelade han gitarr i ett av de många nystartade band som fanns här i Enköping på den tiden.  

- Mitt första politiska uppdrag var inom just kulturnämnden. 

Matz pausar intervjun och säger att det blivit dags för kaffe. Med en fylld kopp lutar han sig tillbaka i stolen igen.  

I sina tonår älskade Matz att kolla nyheter, de olika synerna på hur samhället såg ut intresserade honom. Olof Palme blev en naturlig förebild, likaså Tage Erlander.  

- De beskrev tydligt och enkelt vad socialdemokrati stod för, på ett sätt som inte är möjligt idag, säger han med en nedslagen ton.  

Anna Lindh är såklart också någon han ser upp till. Tragiken i att både Palme och Lindh blev mördade är något som Matz fortfarande har svårt att greppa.  

Hur ser din framtid inom politiken ut? 

- Närmsta åren vet jag vad jag gör, fram tills valet 2026. Sen vet jag inte. Man prenumererar inte på en plats inom politiken, utan det handlar om förtroende. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs artikeln på WGYnytt    |    Till skoltidningen WGYnytt