Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Enköping, WGYnytt:

Enorma summor läggs på studenten

2023-02-22 / Tyra Almcrantz

Tilde Pettersson i SA21M designar en framtida studentmössa

Det arrangeras fester, kryssningar och en bal inför studenten som gör att summorna drar i väg för eleverna på Westerlundska gymnasiet, Enköping.

Att det säljs kakor, kaffe och plastpåsar hej vilt på Westerlundska gymnasiet är inte konstigt när man blir medveten om vilka summor som läggs på studenten. Lucas Lundin är en före detta elev som berättar att hans klass la 60 000 kronor för att kunna uppfylla allt de ville göra.

-       Vi fick en underbar student att minnas med bland annat flakåkning, champagnefrukost och mycket skratt.

Utöver de stora kostnaderna för varje klass tillkommer en summa för varje elev. Eleven kan själv välja vad den vill vara med på och hur mycket hen vill lägga på studenten. Men de flesta vill vara med på allt och då brukar även denna summa dra i väg.

-       Många åker på studentkryssning och jag har lagt 2 700 kronor på bara själva båten, säger Elin Malm som går sista året på Samhällsprogrammet. Sedan är det balen också, och i år kostade biljetten 1 500 kronor. Till det ska man även köpa en klänning, ett par skor och någon väska.

När elevernas festkommitté dessutom ordnar flera fester under sista året blir det till slut mycket pengar. För att inte tala om själva studentdagen. Då brukar många köpa en till tre klänningar för att ha under dagen. Och sedan hamnar bara studentmössan mellan 1 200 och 3 000 kronor.

-          Det blir upp mot tio-femtontusen kronor ur egen plånbok, så om man inte jobbar och bara har CSN så går det inte ihop säger Malm.

Detta intygar Daniel Hellström, rektor på Westerlundska Gymnasiet.

-          Vi vet att det finns billigare alternativ på studentmössor än det alla väljer. Det är inte bara mössan i sig utan det ska broderas och köpas mösskydd, glas och tutor med mera.

Balen, fester, kryssningar, mössköp och andra trevligheter är inget som skolan ansvarar för och enligt rektorn är det inte något som de förordar eller önskar.

-          Vi kan bara vädja att alla ska vara måttfulla så långt de bara går!

Förut var mösspåtagningen ett större arrangemang, där många klädde upp sig som om det vore studentdagen. Idag har skolan tagit bort det för att minska en uppsättning med kläder och bidra till att kapa kostnaderna för eleverna. Idag arrangeras mösspåtagningen klassvis alternativt programvis utomhus med mentorer, fika och mösspåtagning.

-          Ganska avskalat men trevligt säger Hellström.

 

Läs artikeln på WGYnytt    |    Till skoltidningen WGYnytt