Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Enköping, Vad händer Westerlundska?:

Handels- och administrationsprogrammet höll fest för sitt nya namn

2021-11-23 / Evelina Hansson


Programmet Handels- och administration har nu bytt namn till Försäljnings- och serviceprogrammet. Detta namnbyte uppmärksammades på Westerlundska gymnasiet med en stor releasefest i torsdags. 

I onsdags den 17 november hade vi på Westerlundska Öppet hus, där vi välkomnade alla blivande gymnasieelever att kika på dom olika programmen. På Försäljnings- och serviceprogrammet fick nämligen 9:orna som kom och besökte programmet, hjälpa till att pynta inför Försäljnings- och serviceprogrammets releasefest. Rummet var pyntat med massor av fina ballonger, julpynt bland annat en julgran samt pepparkakor med bokstäverna ”FS” för att inviga det nya namnet.

Många var på plats på festen bland annat några programrektorer, syv från en grundskola, lärare och elever på HA och några andra från administrationen. Även skolans rektor Daniel Hellström befann sig på invigningen. Han själv berättar att det var självklart för honom att medverka på festen då det inte tillhör vanligheterna att ett program byter namn och en del innehåll. Även att eleverna och programmet ordnat en jättefin tillställning som på ett trevligt sätt markerade avstampet för det som komma skall. Även allt runt och kring releasen hade eleverna fixat superbra.

-       Jag vet att många av eleverna som idag går på programmet anser att nuvarande namn är bättre, säger Daniel Hellström.

Men namnbytet är på grund av att samtidigt efterfrågar branschen en tydlighet kring att service är en viktig del i utbildningen samtidigt som behoven i branschen förändras exempelvis mot mer digital handel. Så ändras innehållet i en utbildning kan ett namnbyte ses som logiskt för att markera ändringarna.

På ett sätt blir det även automatiskt ett intresse kring ett namnbyte så det kan ju vara positivt och jag tror inte att det kommer påverka söktrycket negativt varken på kort eller lång sikt. Självklart kan åk 9-elever vara osäkra på vad FS är för program då namnet inte funnits tidigare men både personal och elever på nuvarande HA gör ett strålande jobb med att förklara för blivande elever så de inte ska missa att söka ett program de är intresserade av.

På plats på releasefesten var även Kerstin Hansson som jobbar på Försäljnings- och serviceprogrammet. Jag intervjuade Kerstin får att få veta mer ingående varför programmet byter sitt namn. Hon berättade att de byter namn på grund av att man vill modernisera programmet. Namnet är inte heller den enda ändringen; nya kurser och nytt kursinnehåll kommer att genomföras. För att modernisera programmet ska man införa mer digital handel i kurserna, eftersom den digitala handeln vuxit och blivit en stor del inom handeln. Även turism kommer det pratas mer om på programmet för att upplysa eleverna, samt att hållbar handel är en ny ändring. Superkul ju!

De huvudsakliga förändringarna träder i kraft först 1 juli 2022. Då hoppas jag att många blivande gymnasieelever får upp ögonen för programmets nya ändringar och känner att detta passar perfekt för dem.

 

Läs artikeln på Vad händer Westerlundska?    |    Till skoltidningen Vad händer Westerlundska?