Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Enköping, Vad händer Westerlundska?:

Hur fungerar CSN egentligen?

2021-03-25 / Isac Thyr

De vanligaste frågorna som ställs om CSN är nog hur mycket frånvaro som krävs för att ditt studiebidrag ska bli indraget. Svaret på den frågan är att om du under två veckor har två eller mer klocktimmar ogiltig frånvaro skickas det ut en varning, säger Maria Leijon som är administratör på Westerlundska Gymnasiet.

Sedan efter varningen mäts dina timmar ogiltig frånvaro ca var fjärde vecka, har du då fyra klocktimmar eller mera ogiltig frånvaro kommer CSN att bli meddelade att det är skolk vilket leder till att ditt studiebidrag blir indraget.

Det många elever kanske inte vet är att CSN-varningen finns kvar under hela läsåret.

Detta kan komma som en chock eftersom dem flesta gymnasieelever tror att varningen försvinner om du håller din frånvaro låg under bara en månadstid efter varningen.

 

Som gymnasieelev kan du bli återbetalningsskyldig av studiebidraget, enligt www.csn.se så blir du återbetalningsskyldig om du ska bli av med studiebidraget men CSN inte har registrerat det innan pengarna skickas ut, det leder till att du blir återbetalningsskyldig, detta kan lösas på ett av två sätt, det första sättet är att du måste skicka tillbaka fulla summan och det andra sättet är att den månaden du skulle fått tillbaka ditt studiebidrag så håller CSN det kvar indraget så du betalar den summan på det sättet.

 

Ludvig Källman som studerar på Westerlundska Gymnasiets samhällsvetenskapliga program med inriktningen Beteendevetenskap förklarar CSN som ”Komplicerat och svårt att håll koll på”.

Läs artikeln på Vad händer Westerlundska?    |    Till skoltidningen Vad händer Westerlundska?