Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Enköping, Vad händer Westerlundska?:

Hur mycket skinka äter svensken under julen? 

2021-12-29 / Liv Flodin

För många är julskinkan ett måste på julbordet.
Utan gris ingen jul. 
Men allt fler väljer andra alternativ. 

Julen är en tid för gemenskap och visa uppskattning för nära och kära. Det är goda dofter och man fylls av julkänsla i hela kroppen. Det nästan pirrar i kroppen när man vaknar på julaftonsmorgon, det är något speciellt i luften. Utöver dessa härligheter står även julstök på schemat för många, och paket skall köpas och granen skall kläs. Även ett fulländat julbord skall lagas, där julskinka är ett måste för många. Men hur många grisar slaktas egentligen under juletid? Och är vi svenskar medvetna om det?

Julskinka är det vanligaste tillbehöret på julbordet. Men hur mycket äter den gemene svensken, och hur många grisar går till slakt? Enligt en undersökning från 2011, äter cirka 92 procent av alla svenskar julskinka på julafton. Det vill säga, ungefär nio av tio väljer att äta julskinka på julen. Enligt en artikel från 2017 åt man cirka 600g per person, och åtta år tidigare såldes hela 7000 ton ute i affärerna. Dock har det minskat med åren, eftersom allt fler väljer att bli vegetarianer. Detta gör att mer vegetariska alternativ blir tillgängliga på julbordet, och julskinkan väljs bort.

Jag bestämde mig därför för att åka till min lokala affär vid Gustav Adolfs plan, ”Ica Stjärnköp”. Jag hade som mål att se hur många julskinkor som köps och ifrågasätta hur viktig julskinkan är för respektive kund jag stöter på. När jag kommit till affären gick jag raka vägen till kylavdelningen där julskinkan såldes, och väntade. Efter cirka två minuter var det en man i 45-årsålder som köpte ett paket julskinka. Jag frågade då hur viktig julskinkan är för honom. Han ansåg att det var det bästa med julen, och ett julbord utan julskinka är inget julbord. Medan jag frågade honom var det ett par, en man och kvinna i 60 års ålder som köpte tre paket julskinka. Jag hann tyvärr inte fråga dem. På cirka fem minuter såldes hela fyra paket julskinka.

Jag frågade även Lena Flodin om hon visste på ett ungefär, hur många grisar som slaktas i juletid. Svaret var att hon inte hade någon aning om att det, och blev chockad när jag berättade hur många grisar som faktiskt går till slakt. Även hur mycket den gemene svensken äter varje jul. 

Men alla gillar inte julskinka. Saga Borén gillar inte julskinka eftersom hon äger en gris själv. Lova Axberg gillar inte heller julskinka. Och Sonja Björkman gillar inte julskinka eftersom hon är vegetarian.

Jag lämnade julskinkorna på Ica med fundering hur mycket av dessa som äts respektive slängs, julen 2021.  

Läs artikeln på Vad händer Westerlundska?    |    Till skoltidningen Vad händer Westerlundska?