Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Enköping, WGYnytt:

Hur stor skillnad är det mellan kön i spelvärlden?

2024-02-01 / Chris Åkerlund

Källa: SvenskarnaochInternet.se ”Spel, sex och dejting” 2017

På denna graf kan man tydligt se att män spelar spel oftare än män i lägre åldrar, både dagligen och någon gång ibland. Det vänder däremot ungefär vid 46–55 års åldern, där kvinnor oftare spelar spel än män.

Här har vi en graf som tar en närmare titt på fördelning av hur könen i skolålder fördelar sin speltid.

Källa: SvenskarnaochInternet.se ”Spel, sex och dejting” 2017

I dagens samhälle är det inte ovanligt att många har Tv-spel som en hobby på fritiden, men där har frågan om genus kommit in. Hur är egentligen könsfördelningen mellan kvinnor och män i spelvärlden? Hur ser det ut på SA?

Grafen tittar både på spelande och nöjesappar, men vi fokuserar på spelande. Vi kan se att både äldre pojkar och flickor inte spelar Pokémon Go och Minecraft i samma mängd som yngre. Men även att flickor inte dras till de spelen i samma utsträckning. Internet och spelande har bara växt sedan 2017 när dessa grafer skapades. Man kan därför anta att utsträckningen bara växt. Enligt en ny rapport från svenskar och Internet så har andelen tjejer och killar som spelar mellan åldrarna 8–19 har jämnats ut och olikheterna

En enkät skickades ut till SA-elever med frågor om könsfördelning, 38 samhällselever svarade på enkäten. Ca. 55% av de svarande var kvinnor, ca. 37% män och resten identifierade som övrigt. Av de 38 svarade 28 av dem att de spelar någon sorts TV-spel, medan 10 svarade nej. Den populäraste plattformen bland spelande SA-elever är Xbox/Playstation, med PC/laptop som andraplats. De flesta som svarade på enkäten trodde att det fanns en sorts könsfördelning mellan spel, och åtminstone att det fanns en majoritet av män som spelade FPS spel. När frågan hur detta förekommer eller varför de tror det, så svarades det mycket att ’Män gillar våldsammare spel’ men några hade en annan åsikt och ansåg att fördelning kom på grund av uppfostran, genus och normer.

Några svar från kvinnor detaljerar, ”Det är inte normaliserat för kvinnor att spela. Man känner att man inte kan lika mycket som killar och inte förstår spelet.” andra skriver om hur man blir sexualiserad inom mansdominerande spel eller hur man kan vara rädd för att bryta stereotyper.

Men är dessa stereotyper verklig sanna? En överväldigande majoritet av män svarar att de spelar någon typ av FPS spel. Fifa och spor är även ett vanligt förekommande svar, några enstaka svarar att de spelar open world, skräckspel eller väldigt många olika typer av spel. Bland kvinnorna var det lite mer fördelat, 2/12 kvinnor som spelar spel skriver rom att spela FPS spel, medan det mest vanligt förekommande svaret är någon typ av simulationsspel, däribland livsimulationer, såsom sims eller byggsimulationer, tyccons eller farmingspel. Minecraft och Roblox nämns flera gånger, medan någon enstaka svarar att de spelar storydrivna spel.

Läs artikeln på WGYnytt    |    Till skoltidningen WGYnytt