Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Enköping, WGYnytt:

Internationellt projekt blir verklighet

2023-05-12 / Markus Holback Malte Karlsson

Ett av många studiebesök för de indiska eleverna och lärarna har gått till Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

- Sweden is very cold and clean, säger Ishani och Ananya som besöker Enköping. De berättar också att de gillar Swedish fika.

Westerlunska gymnasiet har besök från Indien. Tillsammans med Försäljning- och serviceprogrammet ska eleverna jobba med entreprenörskap.
- Sweden is very cold and clean, säger Ishani och Ananya som besöker Enköping.

Westerlundska gymnasiet i Enköping och The Orchid school i Pune har ett samarbete med varandra sedan tre år. Nu har skolan fått besök av elever, lärareoch talespersoner från Indien som ska vara på skolan under de kommande dagarna. Ishani Choudhami och Ananya Malekgår på The Orchid School i Indien och de är två av de fem som är här på besök.  

- In India it´s just textbook and theory based. There´s not many subjects that offer you a chance to work in the real world. In Sweden there is more group-based work and we think it is fun, säger Ishani Choudhami 

 Tillsammansmed försäljning- och serviceprogrammet arbetar de med ett projekt inom entreprenörskap och marknadsföring. Under projektet så ska eleverna bygga upp en affärsidé som ska fungera både i Indien och Sverige. Ishani och Ananyas grupp arbetade bland annat med en mjukvara som ska kunna översätta meddelanden till ett annat språk så att människor från olika länder ska kunna chatta med varandra även om de inte talar samma språk. Deras mål är att kunna utveckla sina affärsidéer och sedan ta dem vidare till Indien för att utveckla landets företagsamhet.  

Läraren Kerstin Hansson är arbetslagsledare på försäljning- och serviceprogrammet och hon är en av lärarna på skolan som driver projektet vidare.  

-Detta är resa som är lärorik för alla inblandade, säger Kerstin Hansson 

Projektetär inte nytt, utan det har hållit på i tre år. Kerstin tillsammans med två andra lärare reste år 2020 till Indien och The Orchid school där de diskuterade om entreprenörskap. Direkt efter besöket kom coronapandemin och Indien gick in i lockdown, men det stoppade inte skolorna från att samarbeta. Försäljning-  och serviceprogrammet har bland annat haft digitala projekt tillsammans med elever från The Orchid school och de har bland annat gjort filmer och haft seminarium tillsammans på länk. Eleverna från båda skolorna har hittat kreativa lösningar till att kommunicera med varandra, däribland genom Instagram DM.  

När vi frågade Kerstin om vad hon trodde framtiden skulle se ut svarade hon att hon ser väldigt positivt på framtiden. Hon hoppas att elever från skolan ska få åka till Indienpå studieresa. Hon hoppas även att detta samarbete ska genomföras med hela skolan och inte bara med Försäljnings och serviceprogrammet. 

Läs artikeln på WGYnytt    |    Till skoltidningen WGYnytt