Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Enköping, WGYnytt:

”Jag fick inte gå på planet mot Bosnien”  

2022-11-16 / Tilde Pettersson

Eleverna på Samhällsprogrammets internationella profil besökte Bosnien under fem dagar i oktober. I Bosnien förberedde de sitt gymnasiearbete och besökte lärorika platser.  

 - Det var jätteintressant att besöka Bosnien. Det är ett land som skiljer sig otroligt mycket från Svergie, både kulturellt och ekonomiskt. Det var ett mycket fattigt land och man märkte verkligen av att det fanns stora klyftor mellan folket i landet. Det var otroligt billigt om man jämför med Svergie, för dem var det dyrt eftersom de är mitt uppe i en inflation men för oss som var där som svenskar var det billigt, säger Maja Schelin i SA20I. 

När de skulle åka i väg var det en av eleverna som inte fick gå på planet. 

-  Jag fick inte gå på planet på grund av passregler som hindrade mig. Eftersom Bosnien är ett land som inte är medlem i EU har de andra passregler. Passet var inte giltigt för att få stiga på planet till Bosnien. Passproblemet löste sig senare på dagen vilket gjorde att jag tog ett senare flyg, jag landade runt tolv, säger Josefine Lövling i SA20I.

En av de platserna som klassen besökte var Srebrenica. I Srebrenica skedde ett folkmord för inte så länge sedan.  

-   Det var svårt att ta in när man väl var där och såg en massa gravar på en och samma plats. Det var ett tufft och lärorikt besök. Resan dit var lång, det blev en lång och tuff dag. Vi åkte dit runt nio på morgonen och kom hem runt åtta på kvällen, säger Josefin.

- Men matsäcken på bussen var inte så god, fyller Tilda Ladenstedt i SA20I i. 

Eleverna besökte även en bosnisk skola. Skolan var i Bosnien men det är USA som har byggt skolan. Svergie har även bidragit med material till skolan, så skolan hade inslag av exemeplvis svenska möbler.  

-  Det var jättekul att besöka skolan. Det fanns mycket som skiljde sig åt från vad vi är vana vid, exemeplvis behövde eleverna betala för sitt skolmaterial. Eleverna hade även ingen dator, de skrev allt för hand. Personerna på skolan var alla jättetrevliga, avslutar Maja Schelin i SA20I.

Läs artikeln på WGYnytt    |    Till skoltidningen WGYnytt