Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Enköping, Vad händer Westerlundska?:

Nu avslutas ramadan med Eid-al-fitr

2021-05-12 / Hazem Abusagr

Ikväll avslutas den muslimska fastmånaden ramadan.
Hazem Abusagr på Westerlundska gymnasiet har fastat varje år sedan han var 13 år. Så här berättar han om ramadan och festen Eid-al-fitr.

Att fasta ramadan är en utav islams fem pelare, vilket betyder att det är en plikt som muslim att fasta.  Under ramadan så får man äta under solnedgång tills soluppgång. Om du är sjuk, äldre, gravid, diabetiker eller menstruerar behöver du inte fasta. Ramadan är under 29 eller 30 dagar.  

Varför fastar man? Under fastan så har man mer tid att kunna fokusera på sin religion. Man utvecklar sin självdisciplin och upplever känslan att vara fattig och hungrig. som leder till att man blir en bättre muslim. 

Fasta har många hälsosamma fördelar, man minskar vikten, bukfett, blodsocker och blodfetter. Dessutom ökar insulinkänsligheten, vilket i sin tur får flera goda följder. 

Min personliga erfarenhet hur det är att fasta 

Jag började fasta när jag var 13 år gammal sen dess så har jag fastat ramadan varje år. För varje år så har det blivit enklare för mig att kunna fasta och förståelsen och principen med ramadan har ökat. 

Att fasta ger en mycket tid till annat så personligen så har det hjälpt mig kunna få flera saker gjort under dagen för man har inga lunchpauser under dagen. 

Ramadan 2021 har vart annorlunda än hur vanligtvis ramadan burkar vara för Corona pandemin. För man brukar besöka moskén oftare under ramadan och under kvällen så sker det tarawih bönen och under tarawih läser man långa delar av Koranen, samt utför många rakats. Rakat är rörelsen i islamisk bön. På grund av coronapandemin så har man tarawih hemma. Ramadan började måndagen, 12 april och slutar onsdagskvällen 12 maj. För varje år så förflyttas ramadan 10 dagar framåt. 

Eid al-fitr 

Efter att vi fastat ramadan så firas eid al-fitr. De som har fastat samlas för en gemensam bön som hålls tidigt på morgonen, följt av besök hos släktingar och vänner. Under denna dag betalas även zakāt al-fitr så betalar man en obligatorisk avgift för varje familjemedlem som går till folk vid behov för att kunna fira eid al-fitr. I sverige så ska man betala 75kr för varje familjemedlem. 

Att fasta under högtidsdagarna eid al-fitr och eid al-adha är förbjudet. 

Vad är zakat? 

Zakat är den tredje av islams fem pelare och innebär att den troende skall ge 2,5 % av sitt årliga överskott till goda ändamål. 

Läs artikeln på Vad händer Westerlundska?    |    Till skoltidningen Vad händer Westerlundska?