Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Enköping, WGYnytt:

Nyväckt intresse för att spela schack

2023-03-24 / Filip Wennström

Albin Sjölund är en av dem som gärna spelar schack online.

Schack, något som funnits i hundratals år, har börjat öka i popularitet bland eleverna på Westerlundska. Många sitter på raster och spelar detta brädspel men inte på samma sätt som man gjorde för hundra år sedan.

Nu för tiden spelar de allra flesta schack online på en dator eller mobil. Det populäraste platsen online för att spela schack är en sida och app vid namn Chess.com och det är den som de flesta av eleverna på Westerlundska använder. Det är helt gratis men med möjlighet till att köpa en prenumeration och få tillgång till mer av vad sidan erbjuder. Sidans enkelhet att komma åt och att använda måste ha bidragit starkt till att schack i stort sett har återuppstått.

En annan anledning till att schack blivit populärt igen är den enorma populära Netflix-serien The Queens Gambit som kom ut 23 oktober 2020. Serien följer en kvinnas resa genom schackvärlden. Efter att serien släppts så ökade antalet spelare exceptionellt och gjorde schack till något som var fräscht i folks minnen.

Med denna återuppståndelse så verkar det som att schack är tillbaka för att stanna. Nu är det inte alls en sällsynt syn att se elever på Westerlundska spela detta klassiska spel. Albin Sjölund är en av eleverna som spelar schack och detta hade han att säga.

-Jag vet inte riktig varför schack blivit populärt men jag såg det på Tiktok och började spela efter det. Jag tycker att det är roligt eftersom man får tänka och vinna mot sina vänner.

Med detta kan man även konstatera att även Tiktok spelat en stor roll för att ta schack tillbaka till relevans. Tiktok har otrolig kraft bland sociala medier så det som blir populärt där blir populärt överallt.

Läs artikeln på WGYnytt    |    Till skoltidningen WGYnytt