Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Enköping, WGYnytt:

Pensionärer får äta lunch på WGY

2023-02-28 / Ella Lagström

Linn Sundling ställer sig lite frågande till hur Enköpings pensionärer ska få plats i Westerlundskas skolmatsal.

Från och med april kommer Enköpings pensionärer få möjligheten att tillsammans med eleverna på Westerlundska gymnasiet, äta i skolans matsal. Det är utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden som har fattat beslutet för att ge äldre möjlighet till större gemenskap men elever och skolledning verkar ha en något mer negativ syn på förslaget.

Förslaget kommer från Mats Flodin (M) som ser det som en möjlighet för pensionärer som länge varit ensamma under pandemin att bli del av en ny gemenskap. Dessutom blir det ofta ett billigare alternativ än maten de lagar hemma då en måltid i skolmatsalen kostar 60kr och betalas med swish.

-          Jag vet inte riktigt vad jag tycker. Vi elever har redan nu svårt att hitta platser och får stå i kö länge. Det känns inte som att fler får plats, säger Linn Sundling, elev på skolan.

Problemet som flera elever och även skolledningen reagerat på är den redan fulla och stökiga matsalen som redan innan besök av pensionärer många klagat på. Därför ska det först hållas en prövoperiod under två år som sedan ska utvärderas huruvida förslaget har fungerat och om verksamheten ska fortsätta.

Hur detta ska gå till har rektor Daniel Hellström klart för sig. Pensionärerna kommer att behöva anmäla sig i receptionen eftersom skolan inte är en allmän plats. Därefter behövs det bevis på att en swish har gjorts och denna ska visas för personal i köket och sedan är det fritt fram att avnjuta en social lunch i skolan.

Under försöksperioden som pågår från veckan efter påsk och två år framåt är det tänkt att pensionärerna är välkomna till Westerlundska gymnasiet onsdagar klockan 11.00. Andra skolor som ingår i försöket är S:t Ilianskolan och Fjärdhundraskolan.

 

Läs artikeln på WGYnytt    |    Till skoltidningen WGYnytt