Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Enköping, WGYnytt:

Psykisk ohälsa på WGY

2024-11-14 / Alice Södergran

Psykisk ohälsa har blivit ett alltmer aktuellt ämne i skolmiljön, där den psykiska hälsan hos elever påverkar både deras akademiska prestationer och allmänna välmående. En nyligen genomförd enkät belyser situationen för elever på Westerlundska Gymnasiet och ger en inblick i hur psykisk ohälsa påverkar deras liv och skolgång på Westerlundska gymnasiet.

Psykisk ohälsa bland ungdomar har ökat tydligt de senaste decennierna, vilket speglar både samhälleliga förändringar och större medvetenhet om problemet. Enligt en rapport från Socialstyrelsen lider omkring 15–20% av ungdomarna i åldern 16–24 av någon form av psykisk ohälsa, vilket gör det till en stor folkhälsoutmaning i Sverige.

Cirka 20 % av alla elever på WGY besöker skolans kuratorer och mellan 15-20% av dem gör de specifikt för att få stöd och hjälp i frågor som rör sig om psykisk ohälsa. Majoriteten av dessa elever har alla någon gång sjukanmält sig för sin psykiska ohälsa, vilket indikerar på att den psykiska ohälsan har en betydande påverkan på skolans gång. Det finns alltså en tydlig koppling mellan psykisk ohälsa och frånvaro i skolan.

Enligt enkäten är det vanligt att elever upplever ökad stress under provperioder, vilket ofta leder till ångest och i vissa fall depression. Det finns dock ingen särskild åldersgrupp på skolan som upplever mer eller mindre ohälsa, utan alla årskurser rapporterade stress, ohälsa eller depression. Enligt enkäten och kuratorerna finns det ett tydligt mönster med en svårighet att prata med någon och be om hjälp.

- Att inte kunna uttrycka sina känslor kan förvärra situationen och hindra elever från att få det stöd de behöver säger en av kuratorerna på Westerludnska gymnasiet.

Detta understryker vikten av att skapa en trygg och stödjande miljö där elever kan känna sig bekväma med att dela sina bekymmer. Kuratorernas roll är att hjälpa eleverna identifiera vart ifrån deras ohälsa kommer ifrån för att sedan hjälpa dem söka vidare för hjälp eller vård. Att kuratorerna finns har en viktig roll då många elever kämpar med att prata om sina känslor.

Resultaten från enkäten belyser den allvarliga situationen kring psykisk ohälsa bland gymnasieelever. Med en stor del av eleverna som söker hjälp och ett tydligt samband mellan psykisk ohälsa och skolprestationer, är det avgörande att skolor tar dessa frågor på allvar. Genom att erbjuda ett lämpligt stöd och skapa en öppen dialog kring psykisk hälsa kan skolor spela en avgörande roll i att hjälpa elever att navigera genom dessa utmanande tider. Det är en gemensam insats som kräver engagemang från både skolpersonal, elever och föräldrar för att skapa en mer stödjande och förstående miljö för alla.

Läs artikeln på WGYnytt    |    Till skoltidningen WGYnytt