Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Enköping, Vad händer Westerlundska?:

SÅ HÄR BLIR STUDENTEN 2021

2021-04-21 / Josephine Gärdström

Nu är det inte långt kvar till den stora dagen, nämligen studentavslutningen. Trots att de nuvarande restriktionerna självklart kvarstår under studentdagen har skolledningen kommit fram till olika lösningar för att vi studenter ska få en så bra dag som möjligt och som dessutom är så lik en riktig student som möjligt. Här nedan finns den information vi elever fick ta del av under mötet angående studenten nu i onsdags. Informationen presenterades av rektor Daniel Hellström samt administrativa chefen Maria Johansson. Planeringen är utformad efter de restriktioner som finns just nu.

Mösspåtagning: Det blir en klassvis mösspåtagning måndagen den 31 maj som varje klass planerar tillsammans med sin föreståndare. Där bör ett gemensamt beslut tas kring var och när tillställningen blir av. Finns intresset för att programrektorn ska komma för att hålla en ceremoni där mössan tas på är det upp till klassen själv att bjuda in personen i fråga till sin mösspåtagning. Arrangemanget med att rektorerna kommer anordnas alltså inte av skolan utan av respektive klass. Mösspåtagning och klassdagen ska genomföras utomhus.

 

Veckan innan studenten: Tyvärr finns inte möjligheterna för någon form av studentkamp som det brukar vara, detta för att det inte följer restriktionerna. Vill klassen anordna privata tillställningar sker det utanför skolan.

 

Poängjakt: Om en poängjakt mot förmodan blir av. Tänk på Corona läget just nu. Följ restriktionerna och bryt inte mot några lagar. Det finns elever som blivit kallade till rättegång i samband med poängjakten.

 

Tisdagen och onsdagen innan studenten: Varje klass får tid till att gå till biblioteket för att lämna in sina böcker. I samband med detta ska även datorerna lämnas in i aulan. Tider för detta presenteras längre fram. Dessutom kommer det finnas tillfälle för att skriva rester.

 

Torsdagen den 3:e juni: Dagen innan studenten är alla eleverna lediga för att få möjlighet till förberedelser inför den stora dagen.

 

STUDENTDAGEN: Det är varken tillåtet att tåga genom stan eller åka studentflak. Detta på grund av att det inte går att ansöka om tillstånd hos polisen när restriktionerna är som de är för tillfället. Det är helt enkelt inte tillåtet att vara fler än åtta personer vid dessa ankomster. Ambitionerna är såklart att trots detta ge oss en så normal student som det bara går. I nuläget kommer studentdagen se ut som den gjorde för ett år sedan.

Först och främst får du inte anlända till skolan i berusat tillstånd då polisen har rätt att neka dig att ens komma in i skolan. Vilket vore en tråkig start på dagen. Klasserna får under nästa vecka ett tidschema som bla innehåller tiden för det klassvisa utspringet. Dessa utspring sker i olika utgångar runt om skolan för att undvika folksamlingar. Utspring klassas inte som en allmän sammankomst! Om det blir som tänkt får två anhöriga komma och kolla på, de får stå bakom utplacerade plastband. Klasserna får under dagen även en och en halv timme tillsammans i tilldelat klassrum där det bla finns tid för stipendium utdelning och klassfotografering.

Därefter är det privata arrangemang som sker såsom klassvisa aktiviteter eller mottagningar hemma.

En fråga som kom på tal är om familj och släkt som är vaccinerade med båda sprutorna får komma till utspringet på sidan av de två anhöriga. Svaret på frågan är nej eftersom det är omöjligt för skolan och polisen att veta vilka som är vaccinerade eller inte.

Flera klasser kan inte heller blandas under studentdagen, det finns tydliga direktiv som pekar på att studentdagen bör ske så Corona säkert som det bara går. Vilket eleverna självklart måste respektera.

Betygen delas inte ut på studentdagen. Det får du istället hemskickat på posten efter några dagar.

Läs artikeln på Vad händer Westerlundska?    |    Till skoltidningen Vad händer Westerlundska?