Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Enköping, WGYnytt:

Skrällarnas VM fortsätter att överraska

2022-12-16 / Albin Sjölund

Neo assadi som diskuterar finalen

Nu har slutspelsmatcherna nått sitt slut och på söndag den 18e december klockan 16.00 är det dags för finalen mellan Argentina och Frankrike. På lördag även bronsmatch mellan Kroatien och Marocko. Vi har fått se spännande kvarts- och semifinaler med otroligt mycket känslor inblandade.

Kvartsfinalerna

Vi har i kvartsfinalerna fått se fyra oerhört jämna och spännande matcher därav två matcher till och med har gått till straffar.  Vi har semifinal nummer 1 som kan vara en av de största skrällarna i hela VM. Det är Brasilien som möter Kroatien i en väldigt chockerande match med inte mål förens i övertiden där det slutar 1–1 och övergår till straffläggning. Kroatien lyckas ta vinsten från Brasilien på grund av sina stensäkra straffar som satte Alisson på plats. Senare samma dag spelar Argentina mot Nederländerna och bjuder på en ännu mer spännande och mycket mer intensiv match än den innan när det även här går till straffläggning. Argentina lyckas ta vinsten på straffarna när Lautaro Martinez bankar in den avgörande straffen. Dag två av kvartsfinalerna fortsätter trenden med skräll och spänning när Portugal förlorar mot Marocko då de inte lyckas komma till avslut för att sätta in kvitteringsmålet när de ligger under med 0–1 under mer än halva matchen. Sista kvartsfinalen ska inte heller misslyckas med att underhålla när Frankrike mötte England. Frankrike var det bättre laget men England fick två straffar som gav de chansen att hålla igång matchen därav Harry Kane lyckas slå den andra över mål vilket ger ett slut på Englands vistelse i VM i Qatar 2022.

 

Semifinaler

Semifinalerna börjar inte med en lika jämn match som de tidigare när Argentina sätter stopp för Kroatien med en 3–0 vinst. Det var dock ingen dålig match men Lionel Messi visar världen vad han går för med ett straffmål och en assist till tvåmålsskytten Álvarez, och delar då första platsen i Poängligan med Kylian Mbappé. I den andra semifinalen möts Frankrike och Marocko för att avgöra hur VM finalen 2022 ska se ut. Theo Hernandez lyckas slå in ett väldigt tidigt mål för Frankrike som ger Frankrike ett lite för stort lugn som Marocko tog fördel av. Marocko sätter bra press på Frankrike och skapar bra målchanser men bollen vill inte gå in. Frankrike sätter in 2–0 tillslut som blev det sista målet för denna match vilket betyder att Frankrike är i final andra VM turneringen i rad.

 
Finalen

Det är nu på söndag det gäller, Argentina mot Frankrike. Två lag som varit väldigt starka i detta VM ska nu mötas i den viktigaste matchen av dem alla. Ska Lionel Messi få sin efterlängtade VM vinst i sitt sista VM någonsin och ge Argentina sin första VM vinst på 36 år. Eller ska Kylian Mbappé vinna sitt andra VM redan som 23 åring och Frankrike blir de första på 60 år som vinner två VM i rad. Argentina är en stor favorit för många, mycket för att få se Messi vinna sitt sista VM innan han slutar sin fantastiska karriär som fotbollsspelare. Men en lätt match ser det inte ut och bli då Argentina möter ett annat av de bästa landslagen i hela världen. Frankrike och Argentina har tidigare mötts 12 gånger. Argentina har vunnit 6 och Frankrike 3, 3 matcher har blivit oavgjorda. Senast de två lagen möttes var VM 2018 i åttondelsfinalen då Frankrike vann med 4–3. Men det är inte bara Finalen som ska spelas utan även bronsmatch mellan Kroatien och Marocko på lördag klockan 16.00. Marocko som redan skrivit VM historia med att vara det Afrikanska laget som kommit längst i VM och

Neo Assadi 17 år, fotbollsintresserad elev på Westerlundska gymnasiet, spelar fotboll i ESK.

Vilka tror du vinner finalen? Argentina, eller Messi kanske man ska säga

Vad tror du resultatet blir? 2-1 Argentina

Vilka spelare kommer sticka ut i båda lagen? Messi solklart och Tchoameni, Griezmann har varit väldigt bra men han sticker inte ut.

Vem tror du vinner bronsmatchen? Marocko, de har varit riktigt bra den här turneringen.

Läs artikeln på WGYnytt    |    Till skoltidningen WGYnytt