Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Enköping, WGYnytt:

Solförmörkelse - från solsken till mörker

2024-05-16 / Emil Hellquist

Den 8 april 2024 återkom det sällsynta fenomenet i Nordamerika – den totala solförmörkelsen som endast är observerbar en gång per sekel.

Solförmörkelse är ett fenomen där månen täcker en del av solen ifall båda hamnar i rätt vinkel på rätt tid. Men det man kunde se i USA förra månaden var en total solförmörkelse, vilket innebär att månen täcker hela solens bild, och dag blir som natt under en kort period.

Förmörkelsen nådde sin höjdpunkt runt kl. 14:30 i USA, då solen var helt dold bakom månen i ungefär fyra minuter på vissa platser. Många använde speciella glasögon för att titta på förmörkelsen säkert utan att skada ögonen.

I en intervju med naturkunskapsläraren Per Skoglund fick jag svar på några frågor. Så här svarade han:

Hur och varför sker en solförmörkelse?

- Ibland i vissa sällsynta intervall hamnar månen mellan solen och jorden, och av en slump är månen 400 gånger mindre är solen, samtidigt som solen ligger 400 gånger så långt bort.

Hur ofta brukar en sådan solförmörkelse ske?

- Det sker ofta två gånger per år, men det är på ställen där människor inte befinner sig så som Antarktis och stora hav.

Nästa totala solförmörkelse som kommer att vara synlig i Sverige inträffar alltså i oktober 2126. Den senaste totala solförmörkelsen som kunde ses i Sverige inträffade den 30 juni 1954. Däremot kommer en ”vanlig” solförmörkelse vara synlig i Sverige år 2025.

Läs artikeln på WGYnytt    |    Till skoltidningen WGYnytt