Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Enköping, WGYnytt:

Stoppa telefoninsamlingen!

2023-09-14 / Stina Eriksson

Telefoninsamlingen här på skolan är något som Stina Eriksson tycker är onödigt. 

Det finns många lärare här på Westerlundska Gymnasiet som samlar in telefonerna under lektionstid. Denna metod för att få eleverna mer koncentrerade och arbetsvilliga tycker jag inte alls är bra!

Att samla in telefonerna innan varje lektion tycker jag bidrar till att elever tappar sin rätt om att få bestämma över sig själv. Jag tycker alltid man ska få bestämma över sig själv och ta ansvar, så länge man inte stör någon annan. Dessutom så är det ens egna ägodel som man har rätt att få bestämma över den och vad man gör med den.

Många personer i skolan har svårt med koncentrationen på lektionerna, då är musik ofta ett verktyg att få mer koncentration. Att samla in telefonerna tar då bort möjligheten för många att kunna lyssna på musik och kunna koncentrera sig. Detta gör då att hela metoden med att samla in telefonerna inte bidrar till en positiv förändring för elever.

Jag kan förstå om lärare inte gillar detta förslag då de inte skulle ha samma kontroll i klassrummet, om exempelvis en elev blir väldigt stökig och stör andra med sin telefon. Men då tycker jag läraren ska kunna samla in enstaka elevers telefoner om de inte lyssnat på tillsägning, så inte alla elever påverkas.

Det sista argumentet är att om det sker en nödsituation under en lektion där man inte får ha sin telefon så kan det leda till ytterligare konsekvenser. Exempelvis som om en familjesituation inträffar eller i värsta fall ett terrordåd. Om eleverna får ha sina telefoner skulle det leda till att det blir mer säkert för alla.

Detta är därför jag tycker att man borde stoppa insamlingen av telefoner på lektionstid!

Läs artikeln på WGYnytt    |    Till skoltidningen WGYnytt