Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Enköping, Vad händer Westerlundska?:

”Svenskar gör en amatör-variant som förstör känslan. Man ska göra på det gamla hederliga finska sättet”  

2021-12-22 / Elwira Angsebo

Den varma, söta doften av saffran och smör slår emot som en vägg när jag öppnar dörren och stiger in i hallen. Från köket hörs radion spela julmusik, moderna låtar blandas med klassiska finska jullåtar, det är mamma i ett nötskal. I köket står en saffransdeg på jäsning, mamma är i full gång med att skära fyrkanter av smördegsplattor till de finska bakelserna, Joulutorttu, samtidigt som det nynnas jullåtar. 

Att baka fyllda saffransbullar är en ny tradition i familjen men att baka Joulutorttu på tredje advent har gjorts i flera generationer i familjen Angsebo/Nieminen. Joulutorttu, eller julstjärnor som de kallas på svenska, är smördegsbakelser fyllda med Luumusose, plommonmarmelad på svenska. Joulutorttu kallas även ibland Tähtitorttu (stjärnbakelse) för deras form som liknar en stjärna. Julstjärnorna görs genom att skära smördegsplattor i kvadrater och skära ett snitt från varje hörn in mot mitten där man skapar en yta för plommonmarmeladen, man lägger därefter en liten klick plommonmarmelad och viker in flikarna på stjärnan över marmeladen och fäster med lite vatten. 

Det tog mig 16 år att få förtroende att själv få baka Joulutorttu då det blir kris om man inte får de små flikarna att fästa ordentligt och de sedan öppnar sig i ugnen. När bakelserna penslats med ägg och varit i ugnen i cirka sju minuter kan man njuta av en varm och frasig bakelse med söt plommonfyllning som snabbt blir beroendeframkallande.

Det finns inget som slår känslan av att sätta tänderna i en alldeles varm och frasig Joulutorttu samtidigt som man känner doften av saffran och ljudet av julmusik, det är som att kastas bakåt 12 år i tiden till mormors kök i Finland där det bakades hektiskt inför julafton. Varje år finns dock ett ständigt problem kring bakningen av Joulutorttu, svenskarna gör en fuskvariant som får den finska släkten att brinna. I stället för att lägga plommonmarmeladen underst och sedan fästa flikarna av deg över så fuskar svenskarna och lägger marmeladen över flikarna för att inte flikarna ska öppna sig. 

 

-Svenskarna gör en amatör-variant som förstör känslan, det tar bort finessen och åren av träning för att få dem att inte öppna sig i ugnen. Ska man baka Joulutorttu så ska man baka dem på det hederliga finska sättet och inte ta den lätta vägen, säger mamma Anki Angsebo om de svenska varianterna.  

 

Läs artikeln på Vad händer Westerlundska?    |    Till skoltidningen Vad händer Westerlundska?