Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Enköping, Vad händer Westerlundska?:

”Tänk om jag kunde” nej, du KAN.

2021-05-23 / Linn Nylander

Ja det är lätt att överväldigas av lycka vid tanken av det där drömjobbet, huset eller just den där bilen. Men problemet är att många blir bekväma av tanken om att det är en dröm och till och med accepterar tanken av att det kanske aldrig kommer hända eller bli deras. För när många drömmer stort så tar dem sedan den tanken och trycker ner den med en större, negativ och självkritisk tanke som ”jag kommer aldrig ha råd” ”jag kommer misslyckas”.

Det tråkiga är att hjärnan redan då ställt in sig på att det aldrig kommer hända och det förblir en ”tänk om jag kunde” tanke. Skulle människor i stället fokusera på att göra allt för att nå den drömmen och inse att det är möjligt så skulle nog många situationer bära annorlunda. Fler måste våga ta chanser och risker och tro på sin egen förmåga, trots att det kanske kommer vara väldigt tufft i mellan åt. Men tänk att få känna att du gav allt och klarade det. Våga sök det där jobbet, våga byt jobb om det inte känns rätt, våga satsa på en högre position om så önskas. Förvandla just den där drömmen till verklighet, antingen så lyckas du, eller i värsta fall tar du med dig en lärdom i livet, inget är ett misslyckande.

Sedan är det okej att inte veta vad man vill åstadkomma i livet med till exempel jobb eller hur man i så fall ska ta sig dit. Men det är ofta många som är stensäkra på vad de inte vill bli. Christer Olsson talar om i framgångpodden, avsnitt 258, ”utvecklas eller avvecklas” att det kan vara bra att skala bort det som inte känns rätt eller som dig, för då blir chansen större att faktiskt hitta något som känns lite rätt i alla fall och då är man i god riktning. Många vet inte heller vad dem ens är bra på, men har inga problem att komma på något dem är sämst på vilket är helt fel tankesätt. Människor skäms idag för att tala om vad dem är bra på för det kan då uppfattas som skryt. Men något som kanske kommer ändra det synsättet är Kay Pollack som talar om just detta i Framgångspodden, avsnitt 355 ”Ändra dina tankar- ändra ditt liv” att om man kollar på framgångsrika människor från många olika ställen, så kan man se ett starkt samband och likhet mellan personerna.

De framgångsrika personerna hade inte något problem med att säga vad dem är bra på. De visste med sig sina starka sidor och även saker de bör jobba på med sig själva. Så vilka är dina starka sidor? Och vad behöver du jobba på? Många tror alldeles för lite om sig själva och inser inte sin potential och starka sidor. Det sätter redan från början käppar i hjulet, genom att tala om för sig själva att de inte kan något eller att de kommer misslyckas. Men låt inte det negativa ta över, du har all möjlighet i världen att förverkliga dig själv precis på ditt eget sätt. Det kan vara svårt att våga tro på sig själv i ett digitaliserat samhälle där det är så lätt att scrolla förbi någon på Instagram som har allt du önskar. Men inget kan stoppa en person som på riktigt tror på sig själv, vet med sina starka sidor och saker att utvecklas inom.


Det är även alldeles för många accepterar sin situation för enkelt här i livet och till exempel stannar på ett jobb som egentligen bara känns som en plåga och inte tillför något till personen. Bara för att det är bekvämt, bara för rädslan av att inte veta om det kommer ut något bättre av att säga upp sig. Men allt som inte utvecklas och gör att du bara står och stampar på samma plats bör avvecklas, att behålla är en livsfarlig idé som Christer Olsson säger i Framgångspodden avsnitt 462, ”Frigör din omedvetna potential”. Många hävdar att de är nöjda med sin tillvaro och så kan det vara, men då ska du fundera på vad du kan utveckla för att fortsätta ha det som du har det, som även Christer Olsson säger. Något som kan underlätta är att då och då tänka efter vart man är påväg i livet och om man verkligen vill dit. Tänk att du om 20 år kollar tillbaka på idag, vad vill du ha åstadkommit då? Det är ofta folk har mål men att det stannar där som en dröm, för en plan finns inte med i bilden.

Men har du en dröm och omvandlar det till ett eller flera mål så har du kommit en stor bit på vägen. Tro på att ditt mål går att realisera och låt inget stoppa dig. Vad är ditt mål? Vad behöver du för att uppnå ditt mål? Vad behöver du ha gjort imorgon, om en vecka, om 1 månad, 3 månader? För att ditt mål ska gå att uppnå? Det handlar mycket om att verkligen välja att vilja för med den inställningen kommer du komma otroligt långt i livet.

Läs artikeln på Vad händer Westerlundska?    |    Till skoltidningen Vad händer Westerlundska?