Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Enköping, WGYnytt:

UF-året har väckt många känslor

2024-02-15 / Chris Åkerlund

Det som lämats kvar av UF-mässan i onsdags.

Efter sportlovet kommer Samhällmedias UF att börja avvecklas. Nu ska eleverna göra slutanalyser och reflektioner kring året.

Emmy Illes, som är med i UF företaget Aktiekalendern UF berättar såhär om sitt år: ”Det var inte min favorit. Det är både utmanade och roligt.” Hon berättar om hur det var väldigt mycket jobb och hur vissa instruktioner kändes röriga. ”Som att skapa affärsplanen.” Illes förklarar att dem fick exempel och en mall, men inte särskilt många instruktioner.

Malte Karlsson, som också är med i Aktiekalendern UF och Victor Dahlin från Capsters UF sitter tillsammans när jag intervjuar dem. Det är en dyster stämning när UF kommer på tal. Saker såsom ’ värsta jag har varit med om’ och ’det suger ut ens livsglädje’ kommer på tal. Karlsson, som tidigare nämnt sina planer att vara egenföretagare, har helt ändrat sig efter UF året.

Men allt är inte nedstämt kring UF. Jag fick en intervju med två utav de tre som bedriver By Your Side UF, som berättar att det har varit väldigt lärorikt, men även mycket att göra. De har lärt sig saker såsom att öppna ett företagskonto på banken och att planera sina veckor bättre. Det håller goda toner och skrattar medan de pratar om sitt företag.

Jag frågar till slut alla intervjuade vad de skulle vilja berätta för de som startar UF nästa år. Hjälpsamma tips inkluderar:

· Gör ingen produkt som bara en person i gruppen kan göra

· Skapa inte en produkt som tar massa tid att tillverka

· Välj en grupp där man känner att man kan säga sitt och bli hörd

· Välj en grupp med människor som man inte är nära vän med, om man inte är beredd på att tröttna på varandra

Många känner att UF är stressande, men så otroligt lärorikt. Om man någonsin skulle vilja skapa ett eget företag i framtiden är en tid som UF företag en stark start.

Läs artikeln på WGYnytt    |    Till skoltidningen WGYnytt