Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Enköping, Vad händer Westerlundska?:

Vad hindrar ungdomars framtidshopp

2021-05-12 / Linn Nylander

Känner du igen dig i att du har drömmar men som känns omöjliga att uppnå? Dagens ungdomar har stor potential men många vet inte vart dom vill i livet eller tror för lite på sig själva. Vad är egentligen nyckeln till att våga leva livet du drömmer om och att våga ta just det där steget utanför sin ”Comfort zone”. Vad är det som hindrar ungdomar från att förverkliga sig själva? I en undersökning har ungdomar från Westerlundska gymnasiet fått svara på frågor som kan ge lite perspektiv på detta.

Idag finns det en stor press om att känna sig ”lyckad” och vad som räknas som det brukar variera, men ofta går tankarna åt någon som är framgångsrik på ett eller annat sätt. I dagens samhälle finns det många ungdomar men såväl vuxna som har stora drömmar och målbilder i livet för att uppnå just titeln som ”lyckad”.

I en undersökning i form av en enkät fick ungdomar på Westerlundska gymnasiet besvara frågor kring just framtiden. Där uppgav 44 av 74 personer, 59,5% att de känner en press om att känna sig lyckad och 30 personer att dem inte känner så. De är lätt att överväldigas av lycka vid tanken av det där drömjobbet, huset eller just den där bilen. Men många blir bekväma av tanken om att det är en dröm och till och med accepterar tanken av att det kanske aldrig kommer hända eller bli deras. I undersökningen fick personer även svara på ifall de någon gång tänker självkritiska tankar om sig själv eller sin förmåga gällande framtiden. Det visade sig att utav 74 personer var det 39 personer som uppgav att det händer ibland, 15 personer svarade väldigt ofta och 11 uppgav ofta. Sedan var det endast 9 personer som uppgav aldrig.

Det är alltså en stor majoritet som tvivlar på sig själva gällande framtiden. Vilket kanske är en av sakerna som förhindrar ungdomar från att våga följa sina drömmar. Kollar vi på dagens ungdomar så är det väldigt många som är stressade över skolan, jobb och framtiden. I en studie på Linneuniversitetet uppgav ungdomar i 18-25 års åldern att det som stressar dem mest är framtiden, att hitta ett boende och ett jobb de trivs med. I undersökningen av hur Westerlundska elever ser på detta framkom nästan samma svar. Där 54 personer utav 74 uppgav att de känner stress inför framtiden och 24 uppgav att de inte känner stress. En stor majoritet känner alltså stress och press just att få känna sig lyckade.

Men hur kommer det sig att många drömmer stort, men ändå låter de negativa tankarna ta över och allt förblir därför fantasi. Hur ska ungdomar då göra för att övervinna rädslan av att misslyckas? Christer Olsson talar om i Framgångspodden, avsnitt 258 ”Utvecklas eller avvecklas” att många idag upplever en meningslöshet och inte vet vad de vill i livet. Det är många som kan känna igen sig i det med att till exempel inte veta dem vill bli och har inte heller något särskilt drömjobb. Men i undersökningen framkom många intressanta svar kring just detta. Ungdomarna fick svara på ifall de har ett drömjobb och där uppgav en majoritet välbetalda och jobb som kräver en del. Drömjobben många hade var läkare, överläkare, ekonom, advokat, psykolog, fotbollsproffs, astrofysiker, skådespelare, grafisk designer, mattelärare samt konstnär. Sedan kom även svar som ”bli rik”, ”vet inte”, ”ingen aning” men de flesta uppgav faktiskt ett drömjobb. Att dem faktiskt har en början på en plan för sin framtid.

Men vad är det då egentligen som hindrar ungdomar på riktigt förutom den självkritiska delen som alla nog kan stöta på ibland. I undersökningen framkom svar som kommer ge en inblick på även detta, där personerna fick klicka i vad som skulle kunna hindra dem från att nå sitt mål. Utav 74 personer svarade 17 personer ”Har inte betyg och orkar inte plugga upp ämnen”. 9 uppgav svaret ”Skulle nog inte klara av att ta mig dit”. 3 personer uppgav ”Jag är inte tillräckligt kompetent”. Sedan svarade 15 personer ”För många år av plugg för att ta sig dit”. Men det intressanta och mest roliga var att majoriteten, motsvarande 29 personer faktiskt svarade ”Inget hindrar mig”.

Det är ofta folk har mål men att det stannar där som en dröm, för en plan finns inte med i bilden. I undersökningen fick ungdomarna svara på om de har en plan för att ta sig dit dem vill i livet. Utav 74 personer svarade hela 95%, motsvarande 70 personer att dem har en dröm för hur de vill att deras framtid ska se ut. Men i samma undersökning uppgav endast 46, utav de 74 personerna att de har en plan för hur dem ska ta sig dit. Sedan uppgav resterande 28 personer att de inte har en plan. Vilket ger ännu en förklararing på varför ungdomar upplever en stor stress för framtiden.

För det är där någonstans människor ger upp och tänker att det är omöjligt. Eftersom de inte har tänkt ut en plan och tror därför det inte är möjligt. Men undersökningen visade ju faktiskt att dagens ungdomar har hopp, många målbilder och att dem faktiskt vet på ett ungefär hur de ska kunna ta sig dit. Trots att många ungdomar kan uppleva stress och press ibland över framtiden så uppgav ändå många att inget hindrar dem från att gå efter sina mål. Vilket tyder på något väldigt positivt för dagens ungdomar.

Läs artikeln på Vad händer Westerlundska?    |    Till skoltidningen Vad händer Westerlundska?