Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Enköping, WGYnytt:

Varför får Israel delta i Eurovision men inte Ryssland?

2024-02-09 / Ebba Petersson

Över 1000 svenska artister har krävt att Israel inte ska få delta i Eurovision Song Contest i vår 2024. Ändå har beslutet tagits att Israel ska få medverka. Detta är för att EBU vill behålla Eurovision opolitiskt och opartiskt. Men var det verkligen samma ton från musiktävlingens viktigaste organ när Ryssland startade krig mot Ukraina?

Den 7 maj 2024 startar Eurovision Song Contest i Malmö. Förra året vann Loreen med låten Tattoo, och därför är det Sverige som håller i tävlingen i år. När kriget mellan Ryssland och Ukraina bröt ut i början på 2022 var hela Europa på Ukrainas sida. Civila ukrainare blev brutalt mördade på Rysslands begäran, och Ukraina fick både militärt och humanitärt stöd av omvärlden. Ett annat stöd visades även från Eurovision Song Contest och EBU, europeiska radio- och TV-unionen. Ryssland var utesluten från sångtävlingen. Ryssland har alltså blivit exkluderad från en ”opolitisk och opartisk” tävling på grund av deras inhumana handlingar gentemot Ukraina. Helt rätt, kan många tycka. Det tycker jag med. Om ett land, som kan anses som en supermakt, går in i ett annat land och bryter mot krigslagar för att bli ett ännu större land ska supermakten straffas. Men varför får då Israel vara med 2024 i Eurovision?

Israel och Palestina har varit i konflikt under flera decennier. Under hösten 2023 valde den palestinska terrorgruppen Hamas att attackera Israel. Som svar på attacken flög Israel in massiva flygbombningar över Gazaremsan. Siffran av mördade palestinier är oklar, men i början av januari 2024 uppskattades det att 22 000 personer, mestadels kvinnor och barn, har blivit mördade på Israels begäran.

Trots de inhumana attackerna från Israel gentemot Palestina väljer ändå EBU att låta Israel vara med i Eurovision. Eftersom tävlingen i år hålls i Sverige har över 1000 svenska artister valt att bojkotta Eurovision om Israel får vara med. Trots det säger SVT att Israel ska få delta. Men SVT vill, i olika intervjuer med svenska dagstidningar, inte ta ansvar för ställningstagandet. De säger att det är EBUs beslut.

Enligt min åsikt borde Ryssland få delta i Eurovision Song Contest. Inte för att de förtjänar det och inte för att jag är på Rysslands sida i kriget mot Ukraina, utan för att det är det enda rättvisa om Israel får vara med. Ett principfast organ som vägrar vara partiskt och politiskt ska inte låta Israel eller Ryssland få delta i en sångtävling. 

Läs artikeln på WGYnytt    |    Till skoltidningen WGYnytt