Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Enköping, WGYnytt:

Westerlundskas lärare om Nobelpriset "Otroligt välförtjänt"

2022-10-28 / Emmy Illés

Nobelpriset i litteratur år 2022 tilldelas den franska författaren Annie Ernaux. En av Westerlundskas fransklärare har läst och gillar författaren.

Annie Ernaux blir den sjuttonde kvinnan att prisas med Nobelpriset i litteratur. Svenska Akademiens motivering till priset lyder: ”För det mod och den kliniska skärpa varmed hon avtäcker det personliga minnets rötter, främlingskap och kollektiva ramar”.

Hur reagerade du när Nobelpriset tillkännagavs?

-Jag tycker att det är otroligt välförtjänt. Det är också fantastiskt att studier och litteratur kan öppna så många dörrar. I det här fallet kan man ju verkligen säga att skrivandet har tagit arbetardottern Annie Ernaux till den absoluta toppen, säger fransklärare Inger Persson på skolan.

Ernaux är hyllad bland det franska litteratur-communityt, men har inte alls lika stort stöd bland gemene fransmän. Författaren skriver om obekväma ämnen såsom klasskillnader, utanförskap och sexualitet från en kvinnlig synvinkel och hon är inte heller rädd för att ta politisk ställning. Annie är en stor inspiration för andra författare.

- Édouard Louis har, liksom Ernaux, skrivit om sin egen klassresa och sina föräldrars berättelser. Louis beskriver bland annat sin uppväxt i arbetarklassmiljö och hur han som homosexuell försöker passa in i det homofobiska samhälle han växer upp i. Han är en fantastisk författare.

Inger är mycket förtjust i Nobelpristagaren, speciellt hennes roman ”La Place”. Hon berättar att hon tycker om Annies språk, att det är lättillgängligt, rakt på sak och ärligt.  

 

Läs artikeln på WGYnytt    |    Till skoltidningen WGYnytt