Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Enköping, WGYnytt:

WGY om den nya lagen att byta kön

2024-04-18 / Matilda Sjöberg

Den nya lagen om att byta kön har skapat en hel del debatter. Så här tycker WGY om den nya lagen.

Den 4 april lades ett nytt lagförslag fram av socialutskottet i riksdagen. Lagen handlar om att det ska bli lättare att byta juridisk könstillhörighet. Tidigare har det varit en åldersgräns på 18 år för att få byta kön i passet. Förslaget vill sänka åldern till 16 år, med målsmans godkännande.

Noa Carlsson går naturvetenskapsprogrammet på WGY. Han tycker att man ska få göra det när man är 16 år med föräldrars tillstånd. Detta tycker även Emil Hellquist på samhällsprogrammet. Han säger att det blir mer rimligt med stöd från föräldrarna.

- Man är rätt så fullt utvecklad, säger Noa Carlsson.

Malte Karlsson på samhällsprogrammet håller inte med Noa Carlsson och tycker att man ska vara 18 år som på allt annat, till exempel att tatuera sig. En annan elev säger att man kanske är för ung men att alla borde ha rätt till att göra det om de vill. Meja Nordström på samhällsprogrammet tycker att det nya lagförslaget är bra då det kan påverka en transperson mycket bara av att det står det kön som de känner sig i passet.

- Det kan stärka ens självförtroende, säger Meja Nordström.

Hon tycker däremot inte att den åldern för att göra ett medicinskt ingrepp bör sänkas.

Mustafa Fajek som också går samhällsprogrammet säger att man ska vara stolt över den man är och inte behöva ändra på sig själv.

- Det är hemskt, hade inte tillåtit det om jag var farsa, säger Victor Dahlin på samhällsprogrammet.

Att det finns delade åsikter om den här lagen är inget nytt. Så ser det även ut hos partierna, SD och KD är emot medan de andra är för. Lagförslaget har även skapat stora splittringar inom partierna. Ett av partierna är Moderaterna, där partiledare och statsminister Ulf Kristersson ställer sig kritisk till frågan men menar att förslaget ligger på riksdagens bord. Igår den 17/4 gick lagförslaget igenom. 

Åsikterna i artikeln är personliga, och inget som WGYnytt tar ställning till. 

Läs artikeln på WGYnytt    |    Till skoltidningen WGYnytt