Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Gävle, Gevaliensis:

Advent

2021-11-27 /

En tid att vänta på ankomsten

Med advent börjar kyrkoåret och på kyrkans nyårsafton brukar fler än vanligt söka sig till kyrkan. Med mängder av tända ljus och kända psalmer som "Bereden väg för Herran" och "Hosianna" inleder man väntans tider.
Ordet advent, betyder egentligen ankomst på latin och det man väntar på är Jesu ankomst.
Adventstiden idag är kanske en av de mest hektiska perioderna under året. Julen skall förberedas, julkort skall skickas och julklapparna skall köpas för att finnas på plats på julafton. I det gamla bondesamhället var adventstiden något helt annat, en stilla väntan på den kommande julen. Man skulle hålla sig stilla och inte väsnas för mycket.
I äldre tider då många äktenskap var arrangerade var adventstiden en period då familjer kom överens om kommande äktenskap och det var en populär tid för förlovningar, bröllopen stod sedan under sommaren.

Idag är symbolen för advent ljusen. Denna tradition är inte ens 100 år gammal. Den sägs ha kommit från Tyskland till Sverige under 1930-talet. Vi ändrade lite på den tyska traditionen och började tända ett ljus för varje söndag i advent i stället för att ha ett ljus för hela perioden.
Adventsstjärnan kom också den från Tyskland efter andra världskriget. Även adventskalendern som de flesta av oss betraktar som en självklar ingrediens inför julen kom också den från Tyskland. Till Sverige kom adventskalendern 1934. Advenetskalendern i TV och radio, eller som den numera kallas julkalendern, är också en ganska ny traditio. i radion börjande man 1956 och i TV 1960.

En tradition som blivit allt vanligare under de senaste årtiondena är att sätta upp elektriska sjuarmande adventsstakar i fönstren. Detta är en typisk svensk tradition och många av våra grannländer och länder med mörka vinterkvällar och upptäckt denna tradition och tagit efter. Det är inte otroligt att denna tradition snabbt sprids över världen, inte minst genom IKEAs starka genomslagskraft.

Läs artikeln på Gevaliensis    |    Till skoltidningen Gevaliensis