Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Gävle, Gevaliensis:

Arkeologi i stan

2020-09-25 / Saga

Vasaarkeologer följer arbetet

Hela centrala Gävle räknas som ett kulturminnesområde. Det innebär att om man vill bygga nytt måste man först genomföra en arkeologisk undersökning.

Nu har man bestämt att bygga ett nytt bibliotek/kulturhus? På den tomt bakom det nuvarande biblioteket som varit en parkering.

För ett par veckor sedan påbörjade en grupp arkeologer från Historiska museet i Stockholm en utgrävning. Vasaskolans arkeologielever var på plats för att följa arbetet och lära sig lite mer om utgrävningsteknik och arkeologisk tolkning.

 

För att förstå områdets arkeologi måsta man ta hänsyn till att det ligger bara tre meter över havet. 1446 då Gävle blev stad låg havsytan närmare fyra meter högre än idag. Området var alltså en grund vik långt in i Gävlebukten. Landhöjningen gjorde att landet steg 50–60 cm per århundrade och sakta torrlades området. I lägre tid hade man inte gavlar längs ån så det översvämmades nästa vid varje vårflod.

Fyndet så långt är inte många och till största delen konstruktionsfynd Slanor visar Islandsgatans tidigare sträckning. Från vägen går en slarvigt stenlagd gränd ned mot ån. Ett antal grova neddrivna stolpar under på en härbreliknande byggnad som stod ovanför vattennivån också vid översvämningar En stock från en rustbädd är daterad till 1705 enligt en dendrokronologisk undersökning.

 

Man beräknar att undersökningen kommer att på gå någon vecka till Och Vasaskolans arkeologer rapporterar om något nytt kommer fram.

 

Ett hjärtligt tack till arkeologen Mattias Bäck som visade och förklarade.

Läs artikeln på Gevaliensis    |    Till skoltidningen Gevaliensis