Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Gävle, Gevaliensis:

En stipendieresa till Athen

2022-11-21 / Ivar Jenberg

Poseidontemplet i Sounion

Sommarminne

Ivar Jernberg, H3 fick ett fint stepedium och kunde åka till Grekland här är hans reseberättelse.

Jag åkte till Athen mellan 15 till 22 maj, genom ett stipendium som delas ut varje år av Svenska Klassikerförbundet samt Svenska Institutet i Athen. Stipendiet omfattade resa till och från Athen, boende och dagliga aktiviteter centrerade kring den antika grekiska kulturen. Hela veckan var en väldigt givande upplevelse med spännande och intressanta utflykter, museibesök och seminarier. Dessutom delades stipendiet ut till 3 andra gymnasieelever, med minst lika högt intresse för den klassiska världen som mitt eget. Med andra ord var det en upplevelse som enligt mig passar perfekt för vilken ungdom som helst med intresse för antiken. Framtidens stipendiater har den mest lärorika veckan ur deras liv att se fram emot.

Veckan började starkt med en promenad upp till Akropolis, som praktiskt nog ligger bara några hundra meter från vårt boende på Svenska Institutet. Vi fick beskåda ett mycket ståtligt berg med tusentals år av historia bakom sig. Lyckligtvis blev vi guidade av Jenny Wallensten från Svenska Institutet; utan henne hade utflykten inte alls varit lika bildande. Vi vandrade uppför berget tillsammans med hundratals turister i långa köer, vilket inte var så illa som det låter, eftersom man fick en extra sekund att ta in varje ögonblick och varje monument. Att få se Pantheon och Erechtheion på så nära håll är ett ögonblick jag inte kommer glömma på länge, något helt annat än att se dem på bild.

På tisdagen vandrade vi längre ut i staden, och besökte den gamla Agoran, Kerameikos och Pnyx. Visserligen var det väldigt varmt och långt att gå, men trots det ville man nästan aldrig vända hemåt. Att gå i det gamla torget var nästan som att resa tillbaka i tiden, det gick nästan att föreställa sig hur det kunde se ut för över 2000 år sedan. En upplevelse som blev ännu bättre tack vare Frederick Whitlings informerande rundvandring.

Några dagar senare fick vi skjuts ända bort till Sounion, en klippa som ligger längst ut på fastlandet. På klippan finns en häpnadsväckande Poseidonhelgedom, som är en av hela Greklands mest välbevarade antika monument. Lite otur med vädret hade vi dock den dagen, starka vindar får man förvänta sig vid Sounion då det ligger precis vid medelhavet, men dessa vindar var verkligen inga att leka med. I själva verket tycker jag nästan de bara gjorde upplevelsen ännu mer spännande. Vilken resenär som helst i Athen borde besöka Sounion, jag tror att man får en särskilt bra känsla för det antika vardagslivet vid utforskande just där.

Det mest minnesvärda för mig under hela resan var utflykten till Delfi, som ligger högt uppe i bergen där utsikten är olik något jag någonsin hade skådat innan. Det var en surrealistisk känsla att få en så förbryllande utsikt framför mig, och Apollontemplet bakom mig. Det är en obeskrivlig känsla som alla borde få en chans att känna, och som aldrig bör glömmas.

Jag tror starkt på att resan blev mycket mer intressant och givande tack vare att Svenska Institutet bidrog med guidningar och föreläsningar varje dag. Det kändes som att vi lyckades hinna med så mycket som absolut möjligt på en vecka i Athen och området runtom. Om jag hade gjort en egen resa till Athen hade jag aldrig lyckats göra den så uppfyllande och lärorik, det är en möjlighet man knappast vill sumpa om man får chansen. Jag känner mig extremt tacksam till Svenska Klassikerförbundet och Svenska Institutet i Athen som gav mig chansen att åka på en så egenartad och mäktig resa. Jag skulle rekommendera stipendiet först och främst till alla som är intresserade av klassisk kultur, men jag skulle även rekommendera den till nästan vilken gymnasieelev som helst. Det är en upplevelse som är svår att jämföra med något annat, och som alla gymnasister borde få en chans att ta del av, om ändå det vore möjligt. 

Ivar Jernberg

Akropolis med Parthenon

Läs artikeln på Gevaliensis    |    Till skoltidningen Gevaliensis