Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Gävle, Gevaliensis:

Fettisdagen

2023-02-21 /

Sista chansen på ett tag

I år infaller fettisdagen den 1 mars och då skall det frossas i grädde, mandelmassa, vetebullar med kardemumma och gärna med varm mjölk till om man skall vara riktigt traditionell.
Fettisdagen är den sista av tre dagar i fastlagen då man skall ägna sig åt att äta så mycket som möjligt under fläsksöndagen, blå måndagen eller bulla måndagen och så till sist fettisdagen. På onsdagen började fastan som varade i 46 dagar eller om vi tar bort söndagarna, då man inte behövde fasta, i 40 dagar före påsk. I många Medelhavsländer hade man en fest denna dag som man kallade karneval, som betyder farväl till kött.

Semlan som blivit symbolen för fettisdagen. Den kunde från början fyllas med det man tyckte passade, mandelmassan började sitt segertåg under 1800-talets början medan grädden lades till efter första världskriget.
 
Att omåttligt intag av semlor, eller hetvägg, alltså semlor med varm mjölk, kan vara rent skadligt fick kung Adolf Fredrik erfara då han:
"På aftonen den 12 februari 1771 satt glad och munter i kretsen av sitt hov vid spelbordet, då han plötsligt träffades av slaganfall. Knappt hann man föra honom till ett annat rum och lossa hans halsduk, förrän han var död. Han dog av hetvägg - ty det var fettisdag - surkål, kött med rovor, hummer, kaviar, böckling och champagne".

Från att ha varit ett bakverk nära knuten till dagarna kring fettisdag är semlan numera så uppskattad att den säljs nästan året runt. Men, om du vill följa traditionen är det bara på fettisdagen som semlan skall intas.

Läs artikeln på Gevaliensis    |    Till skoltidningen Gevaliensis