Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Gävle, Gevaliensis:

Gymnasiet 350 år

2018-12-10 /

Hedvig Eleonora (1636-1715) gav Gävle en gymnasieskola

Den 10 december 1668 skrev drottningen under beslutet

Måndagen den 10 december 1668 togs ett dokument, som fått ligga till sig några år för beslut, åter fram och presenterades för änkedrottning Hedvig Eleonora som då formellt styrde landet tillsammans med rådet som då bestod av Magnus Gabriel de la Gardie 

Beslutet gällde en het gammal fråga som nu kallnat. För en del år sedan hade man konststerat att det gymnasium som grundades i Stockholm 1640 från början saknat intresse bland stockholmsgossarna. Ett gymnasium bestod av ett antal fasta lärare som hade sina tjäster och löner elever eller ej. Redan under drottning Kristinas tid hade bristerna upptäckts men först i början av 1660-talets togs frågan på allvar. Det var inte rimligt att betala för en skola med mycket få elever och efter att man konstaterat att Stockholm inte var rätt stad för klassisk lärdom blev frågan; vad gör vi nu? Gymnasierna utbildade vid denna tid lokala högre tjänstemän  och förberedde sina elever för universitetsstudier. 

Förmyndarregeringen konstaterade att gymnasier fanns i Västerås (1623), Strängnäs (1626), Linköping (1627), Stockholm-Gävle (1640), Skara (1641), Växjö (1643) och Göteborg och Härnösand (1648)

Det fanns ingen anleding att bara lägga ned gymnasiet i Stockholm eftersom utbildade män behövdes i statens tjänst. Då blev frågan vart det skulle flyttas. Det fanns flera alternativ men man fastnadee till sist för Gävle.

Kring jul fick lärarna besked om beslutet och att de skulle förbereda sig på en flyttning till Gävle. Först in på de nya året kom de första till Gävle och verksamheten startade 1669. Därför är denna dag gymnasiets födelsedag.

För att fira jubileet kommer en rad aktiviteter att genomföras under våren men till detta återkommer vi senare.

Läs artikeln på Gevaliensis    |    Till skoltidningen Gevaliensis