Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Gävle, Gevaliensis:

Ingen Gävlebock utan Naturvetenskapliga föreningen

2022-11-26 /

NF och kommunbocken för några år sedan

Tack till NF

1966 byggdes den första julbocken i Gävle av Söders köpmän men efter fem försök gav de upp efter sabotage och bränder. Därför var det mycket nära att bocktraditionen bara blev en kort parentes i Gävle.

1971 bestämde Naturvetenskapliga föreningen (NF) vid Vasaskolan att ta över traditionen och från 1971-1985 var det föreningens bock som vidmakthöll julbockstraditionen i Gävle då det var den enda bock som fanns. Vi hade knappast haft bocken idag om inte NF gjort en för bocktraditionen heroisk insats. 1986 insåg Gävle kommun att bocktraditionen kunde vara ett nytt varumärke för staden och sedan dess har det funnits två bockar, en från NF och en kommunal. NF innehar världsrekordet i bockbyggande sedan de 1993 byggde en bock som var 16 m hög. Kanske inte den vakraste men denhögsta.

Äras den som äras bör

I dessa julbockstider kan vi alltså konstatera att NF bygger sin 51:a bock medan Gävle kommun kommit till sin 36:e

Själva symbolen för Gävle, Julbocken, bygger i högsta grad på Naturvetenskapliga föreningens hållit den vid liv i över fem decennier.  

Kommunen som profiterar på varumärket bocken i Gävle kanske borde visa lite uppskattning för NF för utan dem hade bocken knappast funnits.

Läs artikeln på Gevaliensis    |    Till skoltidningen Gevaliensis