Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Gävle, Gevaliensis:

Klassiska studier starka på Vasaskolan

2020-01-08 /

Kan läsa lite Aristoteles på orginalspråk

 

Nuvarande läsår kan Vasaskolan stoltsera med att vara en av ca 40 skolor i landet som erbjuder studier av latin, vilket Gävle kan vara nöjt med. Och inte nog med det: Vasaskolan är en av endast två skolor i hela Sverige där man kan läsa Klassisk Grekiska! (Den andra finns i Visby).

Eleverna kämpar tappert med dessa två antika språk, men har samtidigt väldigt roligt under tiden, trots krångliga meningar och tillknycklad grammatik. Ofta ser man i klassrummet en ”high five” när någon lyckats med en speciellt svår mening.

Dessa två språk ligger dessutom till grund för en uppsjö av lånord i de flesta europeiska språk, så även på detta plan ser man en klar nytta, bl.a. inför Högskoleprovets ordkunskapsdelar i engelska och svenska.

Läraren Ingvar Nilsson tillägger att man även ser en klar samhällsnytta i att läsa språk. I vårt globaliserade samhälle räcker det inte längre med att kunna engelska, utan, om Sverige vill slå in sig på de internationella marknaderna, måste folk kunna språk, och här är studierna i klassiska språk till stor hjälp.

Läs artikeln på Gevaliensis    |    Till skoltidningen Gevaliensis