Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Gävle, Gevaliensis:

Ministern och Vasaeleven berättar i nyutkommen bok

2022-10-10 / Olle Käll

Ardalan Shekarabi, minister i åtta år och elev på Vasa i tre år, berättar i boken "Korsvägar" om sin uppväxt och minnen som flykting från Iran.

Ardalan levde ett relativt fritt och västerländskt liv i Teheran, när politiska oroligheter under shahen och den iranska revolutionen inträffade 1979. Från början tror hans familj att det skulle bli början på ett bättre liv, men ayatollah Khomeini inför snart ett islamistiskt styre och familjen får det allt svårare med "moralpolisen", som trakasserar deras sätt att leva.

Senare hotas de av kriget Iran-Irak och bestämmer sig att fly från det allt intolerantare landet. Men det är svårt att få uppehållstillstånd i Sverige, och 1991 får familjen meddelande om avslag av (s)-regeringens ansvariga Mona Sahlin. 

Sedan går de bättre. Familjen får stanna när deras situation uppmärksammas i Gävle, och Ardalan kan gå på Nynässkolan och senare Vasaskolan, i en politiskt mycket intresserad sam-klass, där också EU-politikern Tomas Tobé gick. Nu har Ardalan varit minister i den socialdemokratiska regeringen i hela åtta år.

En längre recesion kommer.

Läs artikeln på Gevaliensis    |    Till skoltidningen Gevaliensis