Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Gävle, Gevaliensis:

Minnespenningen 2020

2021-08-18 /

Svenska akademin håller kontakten

 I dagarna har Vasaskolan mottagit årets minnespenning från Svenska Akademien. I år är det inte en person som det brukar vara på penningen utan en stol, stol 12 i Akademin. För tillfället innehas den av Per Wästerberg som skrivit en bok om sina företrädare på stolen. Den har bland andra innehafts av en misstänkt i konspirationen mot Gustav III. En upptäcktsresande och lärdomshistoriker. Den som fastnar efter läsningen är den skald som var så obetydligt att det inte ens finns något porträtt bevarat av honom.  Isac Reinhold Blom (1762-1826), om man får tro Wästberg, säkert den tråkigaste akademiledamoten någonsin. Hans litterära alster har som tur är inte överlevt och det var inte för sin litterära storhet som gav honom en plats i Akademin. Som tjänsteman var han tydligen inte oäven.
På ett perssonligt och inträngande sätt går Wästerberg igenom sina företrädare och hyllar Akademin för dess betydelse som fri institution och kulturbefrämjande gemenskap. 
Medaljen har utförts av Peter Linde ledamot av Konstakademin och med en lång konstnärlig karriär. Sedan 2002 har han utfört Akademiens minnespenningar.


 

Läs artikeln på Gevaliensis    |    Till skoltidningen Gevaliensis