Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Göteborg, No Limit:

Hjärnan

2023-05-25 / Maia Imbert

HJÄRNAN 

Hjärnan är ett organ som sitter i huvudet och är som kroppens kontrollcentrum. Hjärnan är uppdelad i två halvor, och väger totalt 1,5 kilo. Den högra hjärnhalvan skapar och tänker kreativt, medans vänstra hjärnhalvan styr över dina logiska tankar, matte och språk. Över storhjärnan ligger hjärnbarken, som styr över tankar, känslor och medvetande.  

Hjärnstammen kontrollerar över andning, hjärtslag, hormonsystem, kroppstemperatur, vakenhet och ämnesomsättningar. Även kontrollerar hjärnan blodtryck, puls, nysningar, när du sväljer, personlighet och känslor. Men hjärtat och lungorna kan inte hjärnan styra. Precis som hjärnan är de jätte viktiga för att leva. 

Främre delen av hjärnan kontrollerar minne medan syncentrum finns i bakre delen. Lillhjärnan styr över dina rörelser och din balans, ryggmärgen styr dina reflexer. 

 Ett tjockt ben skyddar hjärnan, men man kan ändå få hjärnskakning, som synd. Därför är det viktigt att ha hjälm när du till exempel  cyklar, åker skidor eller skridskor. Det är viktigt att röra sig också, det finns vetenskapliga bevis på att hjärnan mår bra av motion. 

 

Av Maia Imbert i årskurs 3, 22/5-23

Läs artikeln på No Limit    |    Till skoltidningen No Limit