Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Göteborg, No Limit:

Lär dig spela stress och skitgubbe

2021-11-23 / Jordan, Axel, Ågge


Novembermörkret lägger sig. Förutom biofilmer så finns det en klassiker att ägna sig åt: kortspel. Vi spelar en hel del på raster och på helger, här är ett par roliga kortspel  att lära sig:


Stress är ett hetsigt kortspel som går ut på att två personer sitter mittemot varandra med en halva av kortleken var. 


Setup


Man börjar med att båda spelarna lägger ut fyra kort var med siffrorna uppåt på rad framför sig. Sedan så lägger man ut två kort bredvid varandra i mitten av bordet med siffrorna uppåt, detta blir två högar. 


Regler


Dessa två högar ska du lägga kort som är värda en högre eller en mindre. Ett exempel: I en av högarna så ligger det en fyra och du har en femma i din hand, detta betyder att du kan lägga femman på fyran. Om två av samma kort ligger på de två högarna samtidigt så kan spelarna säga ”stress”. Den som säger stress sist får ta upp båda korthögarna till sin del av leken.


I detta spel så finns det inte olika turer utan man får lägga kort som man vill.2. 

Lär dig spela stress och skitgubbe

Skitgubbe (specialkort är längst ner)


Skitgubbe är det perfekta spelet för dig och dina kompisar när du har lite tid att bränna. Skitgubbe är roligast när man är 3 till 4 personer men går också att spela med 2.


Setup


 Alla spelarna har 3 kort nedåtvända framför sig och 3 kort uppåtvända liggande på de nedåtvända korten ska alla ha 3 kort i hand. Du ska alltid ha 3 kort i hand.


En bonus sak är att man kan byta sina synliga kort som ligger på rad framför sig med dem 3 i hand i början av spelet. Och du kan lägga 2 kort av samma på varandra på din rad. Du väljer om du vill ha 2 kort på varandra. Det kan vara dåligt för då måste du lägga båda samtidigt. Man lägger ett kort var om man inte har 2 av samma.w


Den med lägst kort börjar som en 3a och lägger sitt kort i mitten av bordet med siffran synligt sen kan man lägga lika mycket som kortet eller hur mycket mer man vill. Om du inte kan lägga så får du ta upp hela kortleken. Om det ligger 4 av samma kort som vänder man bort korten och använder dem inte längre den som vänder får lägga ett till kort efter.


Resten av korten ligger nedåtvänt på sidan av korten i mitten. när alla reserv korten är slut då kan du ju inte ta upp så då behöver du inte alltid 3 kort. När du har slut dem korten i din  hand så använder man korten man har på rad framför sig. Dem 3 korten som är uppåtvända på din rad ska du ta slut på först sen får du använda det nedåtvända korten men du får inte kolla på dem så det är chansning. 


Det finns 2 till 3 specialkort 2 an  kan man lägga på vad man vill och när man har lagt den får man lägga ett kort till. 10 vänder bort man kan också spela med osynlig 5 vilket betyder att man kan lägga 5 an på allt men det kortet man la på 5an gäller fortfarande. Tycker personligen att det suger.


Hjärter 3 är lägst och läggs först om någon har kortet. 

Läs artikeln på No Limit    |    Till skoltidningen No Limit