Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Göteborg, No Limit:

Maten som revolutionerar hösten 2021! 

2021-10-12 / Tuva Lundqvist

Här är några goda tips som är både enkla och goda! PS allt är vegetarisk och veganskt! 


  • Så gör du god vegansk pasta - med egen deg till 4 portioner.

  • Grundrecept: Växtbaserad pastadeg

  • Ett grundrecept att alltid ha med sig: färsk pasta på växtbaserat vis!

  • 4 1/2 dl durumvete

  • 2 dl vatten

  • 1 msk extra virgin olivolja

  • 1 msk näringsjäst/b-jäst, valfritt

  • 1 nypa salt

  • Lägg ner alla ingredienser i en bunke och rör runt med en gaffel tills du fått ett smul, fortsätt sedan genom att knåda ihop degen med händerna tills du får en smidig och slät deg, som är lätt fuktig men inte kladdig. Tillsätt mer mjöl om den känns för kladdig. Täck med plastfilm och låt ligga i kylen i minst 30 minuter.


  • En annan toppen rätt är - 

    Se till att alltid koka lite extra quinoa, ris eller annat sädesslag när du väl kokar – det passar nämligen utmärkt att svänga ihop med tärnade grönsaker och tofu, tempeh eller kokta baljväxter för en snabbfixad lunch eller middag.

    2 dl vit eller röd quinoa, okokt

    300–400 g tempeh

    1 zucchini

    150 g sockerärtor

    150 g cocktailtomater

    75 g spenat

    Olja till stekning

    Salt

    Örtig mandelsås:

    1/2 dl mandelsmör

    1/2 dl vatten

    2 tsk äppelcidervinäger

    1 msk tamari eller 2 tsk soja

    1 stor näve färska örter, t ex basilika och/eller persilja

    Salt

    Till servering:

    Pinjenötter

    Växtbaserad “ost” i parmesan-stil * (valfritt)

    Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen.

    Skär tempeh och zucchini i små tärningar. Strimla sockerärtorna tunt på snedden. Dela tomaterna på mitten.

    Dela purjolöken på mitten, skölj noga och strimla den. Fräs i lite olja tills den mjuknar. Tillsätt zucchini och tempeh och fräs tills de får färg.

    Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna på medelvärme tills de är gyllene.

    Örtig mandelsås: Mixa ihop alla ingredienser, smaka av med salt.

    Sväng ihop spenat, quinoa, frästa grönsaker och tempeh, tomater och sockerärtor. Fördela i fyra skålar, toppa med pinjenötter och eventuellt växtbaserad “ost”. Ringla över dressing. 

    Recept: Quinoa stir fry med zucchini, tempeh och örtig mandelsås

    4 portioner

    Min personliga favorit -

    Se till att alltid koka lite extra quinoa, ris eller annat sädesslag när du väl kokar – det passar nämligen utmärkt att svänga ihop med tärnade grönsaker och tofu, tempeh eller kokta baljväxter för en snabbfixad lunch eller middag.

    2 dl vit eller röd quinoa, okokt

    300–400 g tempeh

    1 zucchini

    150 g sockerärtor

    150 g cocktailtomater

    75 g spenat

    Olja till stekning

    Salt

    Örtig mandelsås:

    1/2 dl mandelsmör

    1/2 dl vatten

    2 tsk äppelcidervinäger

    1 msk tamari eller 2 tsk soja

    1stor näve färska örter, t ex basilika och/eller persilja

    Salt


    Till servering:

    Pinjenötter

    Växtbaserad “ost” i parmesan-stil * (valfritt)

    Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen.

    Skär tempeh och zucchini i små tärningar. Strimla sockerärtorna tunt på snedden. Dela tomaterna på mitten.

    Dela purjolöken på mitten, skölj noga och strimla den. Fräs i lite olja tills den mjuknar. Tillsätt zucchini och tempeh och fräs tills de får färg.

    Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna på medelvärme tills de är gyllene.

    Örtig mandelsås: Mixa ihop alla ingredienser, smaka av med salt.

    Sväng ihop spenat, quinoa, frästa grönsaker och tempeh, tomater och sockerärtor. Fördela i fyra skålar, toppa med pinjenötter och eventuellt växtbaserad “ost”. Ringla över dressing.


    Eget tips!

    . Blomkåls och morotsbiffar med en fantastisk tzatziki dressing! Här ett det fria mått, du kan även byta ut ingredienser till något annat liknande! 

    Ingredienser - blomkål,morot ( vegansk ) oatly gräddfil. Krydda - salladskrydda,chili,salt,peppar och valfri krydda. 


    Av : Tuva på bild och form frieriet! 


    Källa : Göteborgs posten, och egna tips. 

    Läs artikeln på No Limit    |    Till skoltidningen No Limit