Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Göteborg, No Limit:

Rysslands Revolution Del 1

2021-11-23 / TheSuperiorIvar och HenryGMan

Nu när dramat mellan Navalnyj och Putin skedde för ett kort tag sen, och ryska folket har nyligen röstat på Putin som alltid, är Ryssland i spotlighten. Därför valde jag att skriva om ryska revolutionen, ett ämne som verkar intressant. 

Bakgrundshistoria


Ryssland var ett tsar styrt land från 1547 när Ivan den förskräcklige tog titeln vid endast sexton år. Från det så höll tsarerna Ryssland i järngrepp, då de var den högsta makten och ingen vågade ifrågasätta dem. Tack vare detta och Rysslands enorma befolkning kunde Ryssland snabbt expandera utöver östra Europa. Landet hade som mest makt efter Napoleonkrigen i början av 1800-talet. Men Ryssland förlorade Krimkriget år 1856 och var på nedgång.1904 så tog tsaren Nikolaus tillfället i akt och startade ett krig mot Japan för att visa den missnöjda befolkning att han var en stark och kapabel ledare. Ett år senare hade Ryssland förlorat flera sjöslag och blivit tillbakatryckta i Manchuriet.
Upptrappning


År 1905 så anordnade den ortodoxa prästen Gapon en fredlig demonstration för att få bättre levnadsvillkor för folket. Han var tydlig med att han respekterade tsaren och med att han inte ville något ont. Nicholas flydde ut ur staden (Sankt Petersburg) och sände in massa soldater istället. När demonstrationen kom fram till soldaterna så visste soldaterna inte riktigt vad de skulle göra, så de öppnade eld och dödade två hundra demonstranter och skadade ca åtta hundra till. Trots att Nicholas inte direkt gav order om att skjuta så lades skulden ändå på honom av folket. Han var ju trots allt högsta hönset i en auktoritär stat. Händelsen ledde till att folket strejkade över hela landet. Arbetarna ville ha bättre arbetsvillkor, bönderna ville ha land och liberalerna ville ha politiska rättigheter. Och med det började den första revolutionen, och fler skulle komma. Militären som krigade i öst började göra myteri mot sina överordnade. Samtidigt började marxisterna, ledd av bland annat en man vid namn Leon Trotskij hjälpa arbetarna och upprätta så kallade ”sovjets”, framröstade råd som hjälpte till att koordinera attacker mot tsarens välde. 


Tsarens rådgivare Sergei insåg att det inte såg så bra ut för tsaren och hans styre, så han kom snabbt på en idé. Han gav liberalerna ett parlament liknande byggnad som kallades ”Duma”. Där skulle de få rösta om de ville att tsarens idéer och lagar skulle bli genomförda. Det liberalerna inte visste var att tsaren lurade dem för att undvika en total revolution. Det visade sig att tsaren egentligen inte påverkades av deras röster och genomförde lagar ändå. När detta blev klart för liberalerna så började de protestera mot tsaren och hotade med att folket skulle strejka ännu en gång. Men under tiden de hade anpassat sig till att sitta i ett råd så hade tsaren transporterat hundratusentals män tillbaka från kriget med Japan. Trupperna hade slagit ner strejkerna och nästan alla uppror. Ryska folket var blåslagna och trötta. Under revolutionen var Lenin i exil i Schweiz. Där var han och hans andra bolsjevik-kompisar. Innan revolutionen hade många av de kommunistiska politikerna blivit exilerade, och då hade de flesta åkt till Frankrike och Schweiz. Efter många diskussioner och olika åsikter så splittrades kommunisterna upp i bolsjeviker och mensjeviker. Lenin tog bolsjevikerna sida, då de var mer radikala och ville se förändring oavsett om folk led av konsekvenserna, och mensjevikerna var mer fredliga gällande sina åsikter.


Efter revolutionen så sparkade tsaren ut Sergei och anställde en ny rådgivare, Pjotr Stolypin. Han hade en briljant idé, tsaren skulle reformera jordbruket så att bönderna skulle börja gilla honom. De som inte lydde reformerna, de blev misshandlade och dödade. Stolypin införde också ett hårdare grepp om befolkningen, och var snabb med att hänga upprorsmakare. Repet man har om halsen när man hängs började att kallas ”Stolypins necktie”. Alltså Stolypins halsrep på svenska. Men trots detta så skedde ändå positiva reformer, som rösträtt och (viss) yttrandefrihet även ekonomin förbättrades stadigt. 


Samtidigt mötte Lenin den unge Stalin i Schweiz. De kom överens om att Stalin skulle skaffa pengar för att stödja bolsjevikerna. Men han skaffade pengar genom, mord, utpressning, rån, kidnappning och andra brott. På grund av detta så blev han exilerad till Sibirien, där han etablerade sig som en stor bolsjevikstödjare. 


När allting började gå bra för tsaren, så tog han ett dumt beslut. Tsarens son led av en sjukdom vid namn Hemophilia. Hemophilia gör så att blodet inte koagulerar, alltså stelnar, utan istället så slutar det inte blöda. Ett rykte nådde tsaren och hans fru att det fanns en hemlös man med ”helande magi”. 


Läs mer i nästa del av Rysslands revolution.

Användbara länkar om du vill lära dig mer historia.

Engelska källor:

Oversimplified: Lättförståelig, simpel fakta.

https://www.youtube.com/channel/UCNIuvl7V8zACPpTmmNIqP2A

Armchair Historian: Lite mer avancerad och bättre animerad historiefakta.

https://www.youtube.com/channel/UCeUJFQ0D9qs6aVNyUt9fkeQ

Svenska källor:

Svenska National Encyklopedin: Trovärdig och stor informationskälla. 

https://www.ne.se/

Bild och forms bästa historielärare
Läs artikeln på No Limit    |    Till skoltidningen No Limit