Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Göteborg, No Limit:

Hur hade valet 2022 blivit om bara ett kön röstat?

2023-03-24 / Vilgot Pihlström

Hur hade valet 2022 blivit om bara kvinnor röstat, eller bara män? Är Liberalernas väljare säkra på att de ska rösta på just Liberalerna? Och var i Sverige bor SD:s väljare? Allt detta ska vi nu reda ut, läs vidare så får du svaren!

Här är partierna som sitter i Riksdagen:
Hur hade valet 2022 blivit om bara kvinnor, respektive män röstat?


För de flesta är det är kanske inte är så överraskande att kvinnor röstar mer åt rödgröna hållet än män. Hos män är SD och Socialdemokraterna ungefär lika stora. Om bara kvinnornas röster i valet 2022 hade räknats hade de rödgröna vunnit men 56%. Om bara männens röster hade räknats hade alliansen vunnit med 56%. Som du säkert lägger märke till var det en skillnad på 12% mellan männen och kvinnorna. Det enda borgerliga partiet som hade fler röster bland kvinnor var Kristdemokraterna, med en procent mer än bland männen. 

 
Vart i Sverige bor väljarna?Det finns ett tydligt samband var du bor i Sverige och på vilket parti du röstar på. Högt upp i Sverige och i Mellansverige bor dom flesta som röstar på rödgröna, medans dom som bor långt ner i Sverige och delvis Mellansverige, som till exempel Skåne, oftast röstar på borgliga partier. 

Där partiets färg är som starkast finns de flesta väljarna, och där den är som svagast finns bara några få röster. 

Som du kanske lägger märke till är Centerpartiets röster ganska utspridda, vilket stämmer väl överens med deras politik, som vanligtvis varken är åt höger eller vänster. 
VänsterpartietKristdemokraterna 
Sverigedemokraterna


Centerpartiet

När bestämmer väljarna sig?Långt ifrån alla som röstar i valet vet sedan långt tillbaka vad dom ska rösta på, ungefär hälften av alla väljare bestämmer sig sista veckan innan valet. 

Anmärkningsvärt är att dom två partierna som är längst åt vänster respektive höger (Vänsterpartiet & SD) har väljarna som känner sig säkrast på att dom ska rösta på just Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna.  

Liberalerna har väljarna som känner sig osäkrast på vad dom ska ska rösta på, vilket förstås inte är bra för Liberalerna som är ett av dom minsta partierna och helt beroende av stödröster.


Ordlista


Vissa ord och förkortningar inom politiken kan vara väldigt svåra att förstå, här är några grundläggande. 

KD- KristdemokraternaSD- Sverigedemokraterna MP- Miljöpartiet Stödrösta- När man röstar på ett parti som riskerar att åka ur riksdagen, ibland för att partiet behövs för att bilda regering med ett parti som man sympatiserar med. Rödgröna- Dom 4 oppositionspartierna (Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet) som bildar ett ”lag” som leds av Socialdemokraterna. Dom rödgröna sympatiserar inte med alliansen. Man brukar kalla dom för ”Vänstern”.   Alliansen- Dom 4 regeringspartierna (Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna) som bildar ett ”lag” som leds av Moderaterna. Alliansen sympatiserar inte med dom Rödgröna. Man brukar kalla dom för ”Högern”.


Borgerligt parti- Ett parti som tillhör Alliansen.  

Källor: Statistik och data hämtad från SVT (Sveriges television)Läs artikeln på No Limit    |    Till skoltidningen No Limit