Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Tyresö, Strandaren:

En resa

2022-06-03 / William Elfström

När vi öppnade dörrarna till Strandskolan för första gången så möttes vi av stora lokaler som fyllde oss med många främmande intryck. Vi var nog inte riktigt medvetna om vilken resa som vi precis skulle börja, men det blev en resa där vi skulle uppleva, glädje, sorg och vänskap.

Min resa här började redan i 6-års. Jag gick tillsammans med min bästa vän Oscar i syd, och dagarna bestod enbart av raster, och sångstunder med lärarna. livet var lätt, vi hade inga prov och läxor, och livet var inte fullt med stress och pluggande. Under tiden jag gick från årskurs till årskurs så ändrades min vänkrets väldigt mycket, men det var inte förens 2:an som jag stötte på några
a-klassare som gick förbi. Dessa personer var Gustav och Simon S. Vi lärde känna varandra väldigt snabbt, och vi blev snabbt alla tre väldigt bra vänner. Vi har sedan dess stöttat varandra och funnits där för varandra.

Det var nog runt 6:an som skolan började kännas på riktigt. Vi fick betyg för första gången, och vi var alla oroliga för hur de nationella proven skulle gå. Efter 6:an så började saker gå undan, vi började med prov och läxor som skulle lämnas in titt som tätt. Våra lärare kom och gick, både bra och dåliga lärare. Men när vi till slut nådde 9 an som vi aldrig trodde att vi skulle göra så blev skolan något helt annat. Vi blev tvungna att gå sömnlösa till skolan varje dag, och om man hade tur fick man möjligheten till att sova under någon tråkig so-presentation. Vi har förväntats att göra matteuppgifter omänskligt snabbt, och jag är övertygad om att vi nog alla har kämpat för att överleva i 9 an och efter tio år i Strandskolan har vi till slut kommit förbi alla prov och matteuppgifter, och vi är officiellt snart klara med Strandskolan.

Men vi har inte kommit hit på våran egen hand, för det skulle vi aldrig klarat. Vi skulle aldrig överlevt om vi inte hade haft de vänner som gjort resan rolig och intressant för oss, och de lärare som sett till att göra resan så bra och lärorik som möjligt.

Det finns vissa minnen som jag aldrig att glömma från min tid här i Strandskolan, som till exempel när vi var på klassresa sommaren 2018 till Lida Friluftsgård och balanserade på deras höghöjdsbana. Eller när vi besökte Bodaborg den där varma dagen i juni. Jag kommer också minnas de dagar när jag var på fritids efter skolan och hittade på saker med mina vänner Gustav och Linus. Som till exempel när vi gjorde en tävling i vem som kunde göra det bästa pappersflygplanet. Eller när jag pluggade hela natten för ett matteprov.

Vår resa har inte alltid varit enkel, men vi har alla kämpat på olika sätt för att ta oss igenom den och nu är det dags att vi slänger av oss vikten vi haft på oss under våran resa här på Strandskolan, och välkomnar den nya resan som närmar sig. Innan vi lämnar Strandskolan så kommer vi att kolla tillbaka och se att lokalerna inte längre ser så stora och främmande ut som de gjorde då när vi började, och dörrarna vi en gång öppnade till Strandskolan kan vi nu stänga och fortsätta vår resa starkare än någonsin.

Läs artikeln på Strandaren    |    Till skoltidningen Strandaren