Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Tyresö, Strandaren:

Författarbesök av Niklas Krog

2024-03-05 / Amanda Rosell och Lova-Li Tjälldén

Nöjd Niklas.

Den 14 februari 2024 besökte författaren Niklas Krog årskurs 7 på Strandskolan.Niklas Krog är en svensk författare som har skrivit många böcker inom genren fantasy. Han har bland annat skrivit “Krigare utan minne”, “Nattbussen”, och “Krigare av hjärta”. I sina yngre dagar spelade han basket i juniorlandslaget och tog SM-guld! 

Anledningen till hans vistelse var att årskurs 7 har läst boken “Krigare utan minne” och gjort uppgifter till texten. Tanken var att han skulle berätta om livet som författare, samt ge läs-och skrivtips.

Lektionen började med att Niklas presenterade sig och gick igenom vad han skulle prata om.

Niklas frågade klassen om deras läsning. Han fick reda på att en stor majoritet av klassen inte läser böcker. Niklas berättade om vikten av läsning, samt tipsade om sin bok “Kickboxaren”, där man får läsa om en kille som råkar ut för slagsmål. Boken är riktad till de som gillar mer spännande böcker där det händer någonting. 

Därefter pratade han om livet som författare. Redan som barn var han en duktig skrivare och läste många böcker. Han var däremot väldigt blyg och gillade inte att prata inför grupper, vilket han idag gör mycket när han besöker klasser. 

Niklas första yrke var att dela ut tidningar. Han passade då på att berätta om historier kring tidningsutdelandet. En gång hade någon klagat över att tidningen inte låg ordentligt i brevlådan. Niklas bestämde sig nästa morgon för att trycka ner tidningen extra mycket. Ovetandes av att det fanns en utstickande metallbit i brevlådan, tryckte han ned armen.
När han sedan drog upp armen igen forsar blodet som en stråle ut ur pulsådern i armen.

Några år senare skrev han sin första bok “Krigare av hjärta”. Idén kom från Jason Boards bok/film från 60-talet. “Krigare av hjärta” tog sammanlagt fem år att skriva och sålde       
20 000 exemplar, vilket motsvarade 400 000 kr i lön.

“Krigare utan minne” tog endast en månad att skriva och sålde 10 000 exemplar. Boken har lästs i många skolor och har därför sålt bra. 

Den roligaste boken att skriva var “Turk och Timotej, en natt”. Denna bok var speciell att skriva, eftersom han gjorde den tillsammans med Lina Fors. “Tekniken” gick ut på att Niklas skulle skriva killens del och Lina tjejens. När Niklas skrivit Turks del, skickade han vidare texten till Lina som skrev Timotejs del, som i sin tur skickade texten till Niklas. Så fortsatte de tills boken var färdigskriven. Med denna teknik var det nästan som om de tjafsade och skapade ilska mot varandra. 

Niklas är fortfarande aktiv i skrivandet och skriver vanligtvis 4-5 timmar per dag.
Kanske släpper han en ny bok kommande år. Vem vet?

Tips från Niklas:

För att skriva en bra bok är det viktigt med gestaltningar. För att gestalta en text, tänk dig att du kliver in där du befinner dig i boken. Fråga dig själv:

Vad ser jag? Vad känner jag? Vad hör jag? Vad känner jag för lukter/smaker?

Kom ihåg att det är jobbigt att läsa en bok med för många gestaltningar!

 

Läs artikeln på Strandaren    |    Till skoltidningen Strandaren