Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Tyresö, Strandaren:

Jag minns den där första skoldagen år 2009

2019-06-13 / Jonas Åhlund

Pirrig, förväntansfull, exalterad, är väl bara några av känslorna man kände första skoldagen. Det var då år 2009 man tyckte att alla nior var så stora och lite läskiga. Men helt plötsligt är man här. Nu är jag den stora, lite läskiga nian på övervåningen. Vad hände?

Dessa år har bara flugit förbi och nu är det dags för oss i nian att veckla ut våra vingar och flyga vidare. En lärdom som man kan ta från det här talet är att, njut av tiden då ni är små och bekymmerslösa för en dag är den tiden borta och ni står på samma ställe som jag gör nu och frågar er själva, vad hände?

Man kan väl sammanfatta 9:an med tre ord plugg, prov och ångest, men det sista åren har gjort att jag nu vet att jag klarar av tuffa tider och det lovar gott inför framtiden.

Våren och sommaren måste jag säga är de bästa årstiderna men problemet är att jag märkt att motivationen till skolarbetet blir mycket sämre när solen börjar titta fram. Min hjärna ställer om till något slags semestermode vilket inte är så positivt. Nu har det varit så att betygen hänger på sista månaden och min hjärna går på tomgång på något sätt...

Det som inte dödar det härdar brukade min morfar säga när jag ramlade på det hala gruset när jag var liten. Samma sak gäller i skolan. Det kommer tider då det är väldigt tufft och det där skrapsåret gör så att världen håller på att gått under, men ge det bara lite tid så kommer såret försvinna och livet kommer att vara på topp igen. Lite så kändes det sista året. Det blev många skrapsår men de läkte bara snabbare och snabbare för varje fall. En sak som är säker är att det kommer fler. Men det är bra att samla på sig en massa skrapsår för man brukar ju säga att, man lär sig av sina misstag.

Men det är inte bara dåliga saker med att vara äldre.
Man brukar ju säga att ett vin bara blir bättre och bättre ju längre tiden går och så skulle jag även beskriva livet. Nu öppnas ett nytt kapitel i livet då vi ska klara oss på egen hand och testa på livet på riktigt. Vad hände? Jo, nu har vi gått här i 10 år och detta tal är den sista uppgiften vi gör på skolan och jag måste säga att det faktiskt är väldigt skönt.

Jag vill också tacka alla lärare för att ni gjorde mig sysselsatt på fritiden med en massa lite halvroliga böcker.

En lärdom till mitt gamla jag hade varit att jag skulle njuta av lågstadiet och mellanstadiet och inte längta så mycket tills man blir äldre. Men sånt är livet. Jag skulle väl kunna säga att sjuan var ganska skön och att åttan och nian var lite väl tuff stundtals.

Jag minns den där första skoldagen år 2009, vad hände?

Läs artikeln på Strandaren    |    Till skoltidningen Strandaren