Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Tyresö, Strandaren:

Niorna tar över en dag hos riksdagen

2024-03-20 / Alba Möller Beneduce och Harriet Ohlson

Den tjugoandra februari 2024 fick vi möjligheten att blicka in en dag hos niorna på en dagsutflykt till Demokrativerkstaden och Riksdagen. Niorna skulle få chansen att inta rollen som folkvalda ledamöter i riksdagen. Dagen var riktigt lärorik och intressant med många olika aktiviteter att se framemot. Demokrativerkstaden är en offentlig verksamhet i Stockholm, där högstadieelever får chansen att lära sig och prova på rollen som medlem i riksdagen. 

Vi åt en tidigare lunch då bussen redan gick vid tolvtiden, sedan begav vi oss mot Demokrativerkstaden i Gamla Stan med hjälp av buss och tunnelbana.

När vi anlänt, gick vi till Demokrativerkstaden genom vackra Gamla stan till fots. När vi kom fram möttes vi av en guide vid namn Kristoffer som skulle vägleda niorna och oss på besöket. Väl inne i verkstaden samlades vi i kammaren, vilket var ett rum som påminde om kammaren i riksdagen. Kristoffer visade ett klipp som handlade om ett brott som hade inträffat på ett kärnkraftverk och om hur kärnkraftverk påverkar miljön. Eleverna skulle sedan få diskutera och argumentera i olika partier om de tyckte att gruppen Grön fred klassades som terrorister eller inte genom att utföra utskottsmöten och diskussioner mellan partierna. Den andra frågan som partierna skulle diskutera var om man successivt skulle ta bort kärnkraftverk eller inte, som en tjänst för klimatet. Innan det var dags att sätta igång delades eleverna in i fem olika partier med fyra personer i varje parti, som hade namngetts efter färger. I partierna delades eleverna in i två olika utskott, ett fick ta hand om klimatfrågan och de andra skulle ta hand om frågan kring Grön fred. 

När alla niorna var fördelade i sina partier fick de kolla på ett klipp som deras partiledare filmat in. Hon eller han berättade om vad deras parti tyckte, de hade redan en bestämd åsikt som eleverna i partiet skulle förhålla sig till när de sedan förde vidare deras åsikter vid utskottsmötet. Eleverna fick sedan gå runt och om de ville så fick de även chansen att gå ihop med andra partier, som man gör i riksdagen. Anledningen till att man gör det är att man tillsammans kan få en större andel röster och bli ett starkare parti. Det dröjde inte lång tid innan eleverna kom in i sina roller och alla visade ett starkt engagemang.

 

Utskottsmötena

Efter en lång stund av konstant samtalande mellan eleverna var det nu dags att samlas för det första utskottsmötet.Utskottsmötena delades upp i två, först fick ett av utskotten från varje parti mötas och diskutera frågan om Grön fred. Deras uppgift var att framföra deras åsikt om gruppen var en terroristgrupp eller inte. Sedan fick de chansen att rösta om de tyckte det eller inte. De första svaret resulterade i att en större andel röstade på att Grön fred inte var en terroristgrupp och en liten andel röstande på att de var det. Sedan repeterades exakt samma upplägg fast nu kom de andra utskottet från varje parti och tog upp den andra frågan om kärnkraftverk angående klimatet. Efter mycket diskuterande lyckades de andra partierna övertala majoriteten, vilket ledde till att alla var enade om samma svar. Man ville att kärnkraftverken långsamt ska byggas bort. 

Vi fick även möjligheten att ta del av elevernas tankar och åsikter om besöket. En av partierna vi intervjuade var parti lila, vi frågade om vad de tyckte om att få vara på Demokrativerkstaden. Svaret ledde så här: 

  • Lärorikt och roligt att argumentera och se olika sidor av ett fall, även få möjligheten att enas. 

Därefter så led vår vistelse hos demokrativerkstaden till sitt slut, och det enda som var kvar var att partierna skulle resonera om resultatet angående frågorna. Eftersom partierna nu hade diskuterat tillräckligt var det dags att samlas en sista gång i Kammaren för att rösta fram resultatet. På båda frågorna svarade majoriteten samma svar. De kom överens om att Grön fred inte skulle klassas som terrorister och att kärnkraftverken långsamt skulle byggas bort. Efter de hade röstat fram ett resultat så var det nu dags att avsluta och tacka för besöket.

 

Riksdagens kammare

Nu var det dags att avsluta dagen på topp med ett besök hos riksdagen. Vi gick alla igenom en säkerhetskontroll, och sedan gick vi vidare och lämnade av oss våra ytterkläder. Nu var det dags att besöka den riktiga kammaren där de verkliga partierna debuterar. När vi gick in möttes vi av ett stort, tomt, mäktigt rum som man sett mycket på tv tidigare. Vi satte oss ned på läktaren medan vår guide berättade om vad som sker inne i kammaren. Efter en stund av lärorik information så var dagen slut och det var dags att tacka och bege sig hemåt.

Vi vill tacka lärarna och niorna för en rolig dag!

Läs artikeln på Strandaren    |    Till skoltidningen Strandaren