Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Enköping, WGYnytt:

Fler 05:or ska mönstra för värnplikten 

2023-02-28 / Fanny Bayard

Sophie Rossetta har fått sitt kallelsebrev och funderar över om hon vill göra värnplikten.

Att bli intagen på mönstring kan vara en stress för de som inte vill göra lumpen. Brevlådorna fylls i varje ungdoms postlåda och för de som är födda 2005 närmar sig värnplikten. Civilplikt är också något som har kommit på tal och fler kan komma att tas ut.

Detta kan innebära mer stress för ungdomar som redan har en oro eller så kan man se detta som en positiv sak.

Sophie Rossetta går sitt andra år på samhällsprogrammet och har ett intresse för att göra värnplikten. Hon har inte alls någon stress för det men hon kan förstå andra som har det.

-       Tänk om man inte vill och sen har man redan börjat planera att man ska ut och resa efter studenten så blir man tvingad till något som man inte vill. Jag själv hade blivit jättearg då."

 Just nu ser Sophie detta bara som en möjlighet. Möjlighet att det finns större chans för henne att vara med om en rolig upplevelse eller vara med och bli krigsplacerad om Sverige skulle hamna i krig och få erfarenheter resten av sitt liv.

Minna Wälkky tänker tvärt om. Hon vill absolut inte göra värnplikten. Hon tycker att hon slösar bort tid som hon hade kunnat lägga på roliga saker.

-       Jag skulle hellre ta de jobbiga konsekvenserna än att gå även om det skulle innebära fängelse.

 För de som vill ha någon slags grundutbildning i värnplikten eller civilplikten är detta en stor chans eftersom fler tas in. Idag så är det 5000 till 6000 ungdomar som gör värnplikten och regeringens mål är att det ska vara 10 000 personer som ska göra värnplikten per år. Målet just nu är 8000 värnpliktiga år 2025 och 10 000 personer per år 2030 – 2035.

 

Läs artikeln på WGYnytt    |    Till skoltidningen WGYnytt