Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Enköping, WGYnytt:

Love och Jonathan fick ta del av 500 000kr

2024-03-28 / Markus Holback

Jonathan Moene och Love Frisell är två av stipendietagarna till det nystartade ”Clas-Eric Sjödings stipendium, båda fick egna övningsorglar i deras dröm att bli kyrkomusiker, en dröm som började genom konfirmationen.

Lördagen den 10 februari satt jag tillsammans med många andra i den nästan fullsatta Vårfrukyrkan. Anledningen är att en stipendiekonsert strax ska börja. Först på tur är Jonathan Moene. Han ska framföra ett välkänt stycke av Johann Sebastian Bach, en av historiens främsta kompositörer. Stycket heter ”Toccata och fuga i D-moll” där han spelar den andra delen av stycket, fugan. Stycket sätter tonen på konserten med tempot och det låter som Jonathan använder sig av alla tangenter på hela orgeln. Efter den mäktiga öppningen följdes det upp av trombon, elgitarr och piano. Näst på tur var Love Frisell, även han spelade orgel. Love spelade ett koralpreludium av Max Reger, Preludiumet som heter ”O, Welt ich mus dich lassen” har ett väldigt lugnt tempo. Kyrkan fylls av harmonisk musik, som står i väldig kontrast till Jonathans pampiga stycke. Den lugna melodin var en perfekt mellandel i konserten. Konsertens två sista stipendietagare avslutades först med en melodi av en fiol och sist med Cello. När den sista låten hade spelats gick alla stipendietagare fram för att få sina stipendier, samt motiveringen till stipendiet. Applåderna höll på i minuter efter allt hade delats ut.


Veckan efter konserten kontaktade jag Love och Jonathan om att jag var intresserad av en intervju, båda var positivt inställda till intervjun men vi behövde hitta ett datum alla tre kunde mötas tillsammans. Till vardags går både Jonathan och Love på gymnasiet, Jonathan går på Estetprogrammet på Westerlundska gymnasiet medan Love går på Humanistprogrammet på Katedralskolan i Uppsala. Det betydde att det var svårt att hitta en tid när alla kunde träffas. Men, så en onsdagseftermiddag fick jag ett meddelande att Vårfrukyrkan är skulle vara ledig en stund efter skolan. Love hade varit hemma från skolan den dagen så alla skulle hinna till 15:45. Vi tog tillfället och skyndade oss dit för att mötas upp. Medan vi satte i gång orgeln pratade vi lite om stipendiet och orgelspelandet. De är väldigt glada över att få ha tagit emot stipendiet, men de var även chockade. "Jag blev väldigt glad över stipendiet och visade upp brevet hemma, alla sa vi måste köpa en tårta för att fira", hade Jonathan som svar när han och hans familj fick reda på att han hade vunnit stipendiet.

De fick stipendium på 125 000 kr var som gick till en varsin elorgel. En orgel kan beskrivas som flera keybords för både händer och fötter. Instrumetet har nämligen pedaler för fötterna vilket ger möjligheten att den som spelar kan spela tre olika maualer, tre olika ljud och volymer. Orgeln är ett instrument som främst används i kyrkor och den använder sig av pipor istället för strängar som på ett vanligt piano. Piporna gör att ljudet går att variera på många olika sätt och därför har inte en orgel ”Ett” specifikt ljud utan på många olika sätt. Eftersom orglar är ett väldigt stort instrument och oftast bara finns i kyrkor skapar det problem, speciellt på vintern.

- Det största problemet är kalla kyrkor, det är dyrt att värma upp dom och det är väldigt jobbigt att öva när det är minus två i kyrkan, säger Love om varför han och Jonathan behöver en övningsorgel

Uppe på orgelläktaren frågade jag om varför just orgeln blev instrumentet de började spela. Love säger att allt började på konfirmationen i Lagunda församling där han blev väldigt intresserad av det stora instrumentet i kyrkorna. Han frågade om han fick upp och spela på orgeln vilket han fick och där började historian. Efter konfirmationen frågade kyrkoherden om Love skulle vilja börja ta lektioner i orgel, hans svar var JA. Något år senare frågade Love sin gamla kompis om han var intresserad av orgel. Jonathan som tidigare har spelat piano och är intresserad av musik provade på och så började Jonathan med instrumentet. Nu har Jonathan och Love en gemensam dröm, en dröm om att bli kyrkomusiker.

- Vi har väl en hyfsat delad åsikt om att båda vill bli kyrkomusiker, vi får se på vilka nivåer det blir, men något inom kyrkomusiker blir det, säger love

Vi hade spenderat 35 minuter i Vårfrukyrkan innan vi behövde lämna för att en annan elev skulle ha lektion vid orgeln.
- Jag hoppas vi inte skrämde iväg henne, Säger Jonathan skämtsamt när vi lämnar Vårfrukyrkan och syftar på hans spel på orgeln.

Det var något som för Love och Jonathan väldigt roligt att fler spelar orgel då det finns en brist på kyrkomusiker i landet.
Min tid med de härliga stipendietagarna tog inte slut efter kyrkan utan de sa att kyrkomusiker behövde unna sig med lite pizza, så vi gick och beställde tre pizzor för att fira ögonblicket och stipendiet.

Clas-Erik Sjödings Stipendium
Stipendiet Love och Jonathan tagit del av kommer från ett arv av den före detta Kantorn i Tillinge församling. När Clas-Erik Sjöding gick bort testamenterade han pengar till Enköpings pastorat för att instifta ett stipendium till musikbegåvade ungdomar. 2024 är det första året stipendiet delats ut.

Läs artikeln på WGYnytt    |    Till skoltidningen WGYnytt